ŽUPANIJA / OZALJ

EFIKASNO PRIKUPLJANJE OTPADA

Europskim sredstvima do novog vozila tvrtke Tehnix - ozaljsko područje u odvojenom prikupljanju otpada već sada dosegnulo nacionalni plan od 60 posto

Europskim sredstvima do novog vozila tvrtke Tehnix - ozaljsko područje u odvojenom prikupljanju otpada već sada dosegnulo nacionalni plan od 60 posto

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinć najavila je i nove korake u svrhu efikasnog razvrstavanja i gospodarenja otpadom.

Ozaljska komunalna tvrtka Azelija eko d.o.o. europskim sredstvima nabavila je novo vozilo za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o investiciji od gotovo 604 tisuće kuna, koja je realizirana u suradnji s renomiranom čakovečkom tvrtkom iz sektora gospodarenja otpada Tehnix d.o.o.

Kako je kazao direktor Azelije eko d.o.o. Miroslav Cigić na predstavljanju vozila, svako komunalno poduzeće pa tako i ovo teži cilju ostvarivanju nacionalne kvote od 60 posto razdvojenog prikupljanja otpada.

- U ovom projekt zajedno s Razvojnom agencijom Karlovačke županije nastojimo osigurati uvjete za što više prikupljenih odvojenih frakcija s ciljem smanjenja količine komunalnog otpada, a time i smanjenje odlaganja otpada na deponiji. U zadnje dvije godine to smo uspjeli smanjiti za 38 posto, a računajući i odvojenu frakciju glomaznog otpad, udio razvrstavanja pojedinih frakcija otpada na području djelovanja Azelije eko d.o.o. doseže brojku od 62,5 posto.   

Ovim rezultatima iznimno je zadovoljna i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, za koji kaže kako su to rezultati ekološki osviještenosti ovog poduzeća.

- To je ujedno i jedan od preduvjeta kojima Europska unija u novoj perspektivi traži od Republike Hrvatske, a time i Karlovačke županije, budući da je jedan od pet strateških ciljeva u narednom ciklusu upravo Zelena Europa. Ekološki osviješteno gospodarstvo ujedno je i održivo gospodarstvo, naglasila je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

No, ova nova investicija samo je nadogradnja sustava u gospodarenju otpadom na širem ozaljskom području, istaknula je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

- Nije proces brige o otpadu na ovom području počeo jučer, naprotiv na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik o otpadu se brine dugi niz godina. Podsjetit ću samo na prekogranični projekt sa susjednom Slovenijom „Otpad nije smeće“ koji je bio aktualni prije više od desetak godina, i već tada je ova sredina učila kako se otpadom treba gospodariti.

A planova ima i za budućnost.

- U narednom periodu cilj nam je postojeći sustav još više unaprijediti, pa razmišljamo o tome kako i na koji način odvojeno prikupljeni otpad kontrolirati i kako biti siguran da su prikupljene frakcije potencijalno iskoristiva sirovina za neke nove procese. Znači jedan od nadogradnji sustava bio bi zasigurno sustav sortirnice ali i kompostana kao briga o zelenom otpadu, pa je to nešto što nas očekuje i slijedi, najavila je gradonačelnica Lipšinić.

Tvrtka Tehnix koja već niz godina surađuje na ozaljskom području, danas zapošljava preko 528 stalno zaposlenih djelatnika, aktivna je u sektoru gospodarenja otpada već 30-tak godina i u tom periodu poduzeće se razvijalo, kako kaže i sam direktor Željko Horvat, vrlo aktivno i vertikalno i horizontalno.

- Vertikalno znači da smo razvijali društvenu i socijalnu odgovornost i suradnju s projektnim uredima, znanstvenim institucijama i fakultetima. Horizontalno znači ne samo da smo uspjeli zadržati svoja radna mjesta, nego smo se i proširili i razvili aktivnosti u tri sektora, prvi sektor je gospodarenje otpadom, drugi sektor je gospodarenje vodama i treći sektor je modularna gradnja. Svjesni samo da je resorno ministarstvo na čelu s ministrom Čorićem vrlo aktivno u što bržem postizanju cilja EU direktiva tako da Tehnix zajedno s domaćom industrijom sudjeluju u tome.

Kroz projekte reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostana pa i tezom da nema jeftinog sakupljanja komunalnog otpada ipak s može dosta toga uštediti, mišljenja su u tvrtki Tehnix, i to upravo ako se pametno izaberu ovakva vozila koje imaju neke od prepoznatljivih performansi, kao što su kvaliteta motora EURO6D, niske emisije CO2 plina, mala potrošnja goriva, jednostavna i brza obuka vozača, a osim toga vozilo ima i visoke standarde sigurnosti i zaštite na radu, uz nezaobilazno sustav kamera kojima se u zadnjih mjesec dana bilježi sva aktivnost kod prikupljanja otpadom.

- Ova investicija u Ozlju direktan je primjer kako se europskim novcem dolazi do benefite građana kroz inicijative njihove lokalna samouprave, Grad Ozalj, susjednih općina i Karlovačke županije pa i domaće eko industrije, zaključuje direktor Horvat.   

Izdvojeno


Reci što misliš!