ŽUPANIJA / OZALJ

NOVA REGULATIVA

Novi zakon donosi novosti u funkcioniranju lokalne samouprave, što to konkretno znači za Grad Ozalj?

Novi zakon donosi novosti u funkcioniranju lokalne samouprave, što to konkretno znači za Grad Ozalj?

Zakon propisuje 13 članova Gradskog vijeća za jedinicu lokalne samouprave s više od 2.500 do 10.000 stanovnika. Novost je i ukidanje funkcije zamjenika gradonačelnika.

Novi Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donosi niz promjena lokalnoj političkoj sceni. Iako je riječ uglavnom o pravilima tehničke prirode, novi sazivi predstavničkih tijela i lokalna samouprava, nakon izbora u svibnju bit će posložena po novim zakonskim rješenjima.

Za Grad Ozalj to znači manji broj gradskih vijećnika, umjesto dosadašnjih 15, Zakon propisuje 13 članova Gradskog vijeća za jedinicu lokalne samouprave s više od 2.500 do 10.000 stanovnika. Novost je i ukidanje funkcije zamjenika gradonačelnika. Gledajući sadašnji raspored moći u ozaljskoj političkoj areni, to bi lokalnom čelniku zasigurno olakšalo upravljanje Gradom, jer postojala bi samo jedna instanca pregovaranja i uvjeravanja, a to je ona u Gradskom vijeću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novost je i funkcija privremenog gradonačelnika ili gradonačelnice Ozlja. Naime, ako za vrijeme trajanja mandata gradonačelnika nastupe okolnosti zbog kojih je onemogućen obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, zamjenjuje ga privremeni zamjenik kojeg imenuje na početku mandata iz reda članova Gradskog vijeća. Odluku o imenovanju privremenog zamjenika, gradonačelnik može promijeniti tijekom mandata.

Možda najznačajnija odredba novog zakona koja obavezuje sve jedinice lokalne samouprave podjednako je javno objavljivanje informacija o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama na jednostavan i čitljiv način. Tu odredbu Grad Ozalj ispunio je još u prosincu 2020. godine, a gradonačelnica Gordana Lipšinić po uzoru na druge „transparentne“ gradove gorljivo je zagovarala ovu ideju i prije zakonske obveze.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!