ŽUPANIJA / OZALJ

IPAK SE MOŽE

Grad Ozalj i susjedne općine u dvije godine smanjile količinu miješanog komunalnog otpada za 38 posto, direktor Cigić: Sustav ovdje dobro funkcionira

Grad Ozalj i susjedne općine u dvije godine smanjile količinu miješanog komunalnog otpada za 38 posto, direktor Cigić: Sustav ovdje dobro funkcionira

Ako se uzme u obzir podatak o odvojenom prikupljenom glomaznom otpad, udio razvrstavanja otpada na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik prelazi prag od 60 posto, što je ujedno i ostvarenje nacionalne kvote u efikasnom gospodarenju otpadom.

Grad Ozalj i općine Kamanje, Žakanje i Ribnik u zadnje dvije godine smanjile su količinu prikupljenog miješanog komunalnog otpada za čak 38 posto. Rezultat je to uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, kao i dostupnost reciklažnih dvorišta u Ozlju i Žakanju, i onih mobilnih u Ribniku i Kamanju.

Prema podacima komunalne tvrtke Azelije eko d.o.o. iz Ozlja koja djeluje na ovom području, u 2020. godini prikupljeno 1 115 tona miješanog komunalnog otpada, što je u odnosu na godinu ranije smanjene za 27 posto, odnosno 38 posto u odnosu na 2018. godinu.  Od ukupne količine otpada u prošloj godini, odvojeno prikupljeno na kućnom pragu i u reciklažnim dvorištima je 14,44 posto otpada. Taj postotak u odnosu na 2019. godinu veći je za 69,39 posto odnosno 87, 6 posto u odnosu na godinu prije. U reciklažnom dvorištu Ozalj u prošloj godini prikupljeno je 46,3 tona otpada, dok je u Žakanju u zadnje dvije godine odloženo nešto malo manje od 30 tona otpada godišnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveći postotak rasta u gospodarenju otpadom na ovom području je u prikupljanju pojedinih frakcija na kućnom pragu. Naime, kako je početkom 2020. godine na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnika, Azelija eko d.o.o. osigurala sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, te se na tjednoj bazi odvojeno odvozi pojedina frakcija otpada, od početnih prikupljenih simboličnih 6 tona, taj broj u 2020. godini dosegao je broju od 164 tone.

Također, u sklopu javne usluge prikupljanja glomaznog otpada vidljivo je povećanje stope, točnije 61,6 posto više otpada u odnosu na godinu ranije. Ako se uzme u obzir podatak o odvojenom prikupljenom glomaznom otpad, udio razvrstavanja otpada na području djelovanja Azelije eko d.o.o. prelazi prag od 60 posto, što je ujedno i ostvarenje nacionalne kvote u efikasnom gospodarenje otpadom.  

Prema riječima direktora Azelije eko d.o.o. Miroslava Cigića, podaci su to koji nesporno ukazuju da je razvrstavanje otpada na kućnom pragu, a time i kvalitetno gospodarenje otpadom na području grada Ozalj i općine Kamanje, Žakanje i Ribnik u potpunosti za živjelo.

Izdvojeno


Reci što misliš!