ŽUPANIJA / OZALJ

S DESNA I LIJEVA

Žestoko u ozaljskom Gradskom vijeću, nakon HDZ-a, udara i SDP: Niste sposobni potrošiti ni prihod od komunalne naknade!

Žestoko u ozaljskom Gradskom vijeću, nakon HDZ-a, udara i SDP: Niste sposobni potrošiti ni prihod od komunalne naknade!

I zadnji proračun na sjednici ozaljskog Gradskog vijeća u ovom sazivu, nije mogao proći bez kritike SDP-a, naročito zbog lošeg raspolaganja javnih sredstava.

Aktualni sastav ozaljskog Gradskog vijeća donio je na svojoj zadnjoj sjednici prvi rebalans proračuna za 2021. godinu. Iako je riječ, kako je obrazložila i sam pročelnica Lidija Bošnjak, o korekciji rezultata s obzirom na poslovanja prijašnje godine, to ne znači da nije bilo mjesta za očekivane kritike iz redova oporbe.

Temu o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna otvorila je SDP-ova vijećnica Kristina Bakin Mlačak koja je tražila pojašnjenje kako je Grad u 2020. godini završio poslovnu godinu s 6 milijuna kuna minusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pročelnica Bošnjak pojasnila je kako je to točno ukoliko se gleda podatak samo za 2020. godinu, no uzimajući u obzir višak poslovanja iz prijašnjih godina, točnije 15 milijuna kuna iz 2019.  godine, Grad je 2020. godinu zaključio godinu s viškom od 8,9 milijuna kuna.

No, ono što je trn u oko ozaljskog SDP-a je višak sredstva koji se našao u programu održavanja komunalne infrastrukture.

- S jedne strane imamo višak sredstava ulaganja u komunalnu infrastrukturu a s druge strane višak sredstva iz prethodnih godina koji se je „istopio“ u prošloj godini, komentirala je vijećnica Bakin Mlačak, dodajući pritom kako je najveći paradoks da onaj namjenski prihod u obliku komunalne naknade, Grad uopće nije sposoban utrošiti.

- Podaci su jasni, pola milijuna kuna iznosi prihod Grada od komunalne naknade, koji ima isključivu namjenu da se utroši u komunalnu infrastrukturu, a isto toliko iznose neutrošena sredstva u programu njezina održavanja za 2020. godinu, dodaje Bakin Mlačak u nastavku.

Prvim rebalansom proračuna, Grad Ozalj smanjio je prihode za 2,2 milijuna kuna, te oni sada iznose nešto više od 24 milijuna kuna, dok se rashodovna strana poveća za nepunih 3 milijuna kuna, točnije ukupno 32,8 milijuna kuna. Na to je potrebno uračunati i raspoloživa sredstva iz prijašnjih godina, koja sada iznose nepunih 9 milijuna kuna, te se time planirana prihodovna i rashodovna strana planski ujednačava.

Zadnjim proračunskim korekcijama u ovom sazivu gradskog vijeća, došlo je do uvećavanja sredstava za stipendiranje i prijevoz učenika za 190 tisuća kuna, ulaganje u program javnih potreba u sportu, točnije uređenja nogometnog igrališta u sklopu sportskog parka za dodatnih 844 tisuće kuna, te dodatnih 664 tisuća kuna za izgradnju komunalne infrastrukture, što najvećim dijelom obuhvaća sanaciju klizišta Podgraj. I program održavanja komunalne infrastrukture povećava se za dodatnih 620 tisuća kuna, dobar dio tih sredstva obuhvaća sufinanciranje održavanje županijskih prometnica, dok se sredstva uvećavaju i za održavanje javne rasvjete kao i poslove zimske službe.   

Izdvojeno


Reci što misliš!