ŽUPANIJA / OZALJ

"VOLIM LOVIĆ"

Vikend programi u Loviću Prekriškom - posjetiteljima na raspolaganju pješačke ture, multimedijski sadržaj, bogata ponuda domaćih OPG-ova

Vikend programi u Loviću Prekriškom - posjetiteljima na raspolaganju pješačke ture, multimedijski sadržaj, bogata ponuda domaćih OPG-ova

Lović Prekriški i okolica dio su Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, jednog od 12 hrvatskih parkova prirode, zaštićeno zbog karakterističnog mozaičnog krajobraza.

Turistička zajednica područja Kupa i Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ pozivaju sve ljubitelje prirode na izlet i program pripremljen u Loviću Prekriškom. Prvo druženje zakazuju već za subotu, 22. svibnja 2021., u kojem će tijekom šetnje poučnom stazom „Gdje voće zri“ zastat na poznatom vidikovcu  na kojem se pruža spektakularan pogleda od Novog Zagreba do Kleka.

- Posjetiteljima će biti predstavljeni i multimedijalni sadržaji u Centru za posjetitelje kao i ponuda lokalnih OPG-ova, uz catering koji osigurava Restoran Vivodina. Od 11:00 sati sve goste zabavljat će dvojac La Papa iz Zagreba, zanimljiva kombinacija violončelo/ukulele, iskusni dvojac koji je bio nedavno u Ozlju i svojim eklektičnim setom hitova u neobičnom aranžmanu osvaja sve veći broj obožavatelj, poručuju direktor TZ područja Kupa Toni Šarić, dodavši pritom kako će se ovom šetnjom obilježiti ujedno i dva važna datuma u zaštiti prirode, 22. svibnja Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i 24. svibnja Europski dan parkova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, Lović Prekriški i okolica dio su Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, jednog od 12 hrvatskih parkova prirode, zaštićeno zbog karakterističnog mozaičnog krajobraza.

- Fenomen je to kojeg je teško doživjeti u jednom danu s jednog mjesta. Vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja. Posebnost ovog krajobraza čine šume, voćnjaci i vinogradi uređeni na moderan, ali ujedno i na tradicionalan način, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima. S ovog mjesta možete vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja, naglašavaju organizatori.

Osim nadolazeće subotu, izleti će biti organizirani i 19. lipnja, 10. srpnja te 16.listopada. Mjesto polaska je Centar za posjetitelje Lović Prekriški, od 11. i 13. sati.

Grupe od 25 sudionika proći će uz besplatno stručno vodstvo poučnom stazom, najava nije potrebna. Poučna staza „Gdje voće zri“ ne zahtjevna je pješačka staza duljine 2km. Stručno vođeni obilazak trajat će oko 1h. Podsjećamo, u subotu i nedjelju od 16:00 do 19:00 sati posjetitelji mogu posjetiti špilju Vrlovka i Arheo park u Kamanju, stručno vodstvo organiziraju kolege iz JU Natura Viva. Ujedno, nedaleko od Lovića Prekriškog, u Ferencima na OPG Štenta organiziran je piknik, cjelodnevni program za sve uzraste, uz degustacije i druženje u prekrasnoj prirodi, poručuju organizatori.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!