ŽUPANIJA / OZALJ

ZATVOREN SEDAM GODINA

Obnova malograničnog mosta Obrež – Božakovo zapela na potpisivanju međudržavnog sporazuma, mještani: Niste ni svjesni koliko je toga nepovratno izgubljeno

Obnova malograničnog mosta Obrež – Božakovo zapela na potpisivanju međudržavnog sporazuma, mještani: Niste ni svjesni koliko je toga nepovratno izgubljeno

Iako je resorni ministar Oleg Butković s premjerom Andrejem Plenkovićem često viđen gost u Karlovcu zadnjih dana, okružen cijelom svitom lokalnih političara s ovog područja, javnost baš nije imala priliku čuti da se potegnulo pitanje rješavanja problematike ovog malograničnog prijelaza.

Sjednica Vlade u Karlovcu u prosincu 2018. godine mnogo puta bila je prezentirana kao ključna za pokretanje nacionalnih projekata na području Karlovačke županije. Među tada najavljivanim investicijama bila je i obnova malograničnog mosta u Obrežu Vivodinskom, koji je već više od sedam godina privremeno zatvoren zbog oštećenja. Riječ je točnije o mostiću preko potoka Kamenica koji povezuje pogranična vivodinska i slovenska područja, te je ujedno najkraća prometna poveznica sa susjednom Metlikom, prema kojoj gravitiraju mnogi stanovnici ovog područja.

Kako to inače biva državna granica u pograničnim područjima predstavlja tek administrativno razgraničenje, međusobni život ljudi itekako su isprepleteni i povezani, te je stoga u običajno da stanovnici na drugoj strani granične crte posjeduju oranice, vinograde, vikendice. Izuzetaka nema ni na ovom području, koji su granicom razdvojeni tek od prije trideset godina. No, kako i sami često kažu, od iste imaju više problema nego koristi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je nakon te famozne sjednice Vlade u Karlovcu, učinjeno par koraka prema početku realizacije projekta sanacije mosta i uspostavljanju malograničnog prijelaza, kao primjerice donošenje odluke o potrebi formiranja zajedničke komisije, zatim Ministarstvo prometa donijelo je 2019. godine odluku kojom planira osigurati sredstva Hrvatskim cestama za provedbu sanacije. Točnije bilo je predviđeno 5 milijuna kuna, kojih bi hrvatska i slovenska strana osigurale po pola, i  to u 2020. godini 375 tisuća, 2021. godinu 625 tisuća, 2022. i 2023. godinu po 750 tisuća kuna. No, vjerovali ili ne, u dvije godine Hrvatska i Slovenije nisu uspjelo dogovoriti sklapanje međudržavnog sporazuma kao preduvjeta zajedničke suradnje na projektu obnove mosta, pa samim time daljnji tijek dogovora je na čekanju. 

To je naime na upit KAportal odgovoreno iz  Hrvatskih cesta d.d., koji kažu kako realizacija potrebitih aktivnosti predmetnog projekta na izgradnji cestovnog graničnog mosta može započeti tek po sklapanju međudržavnog sporazuma između Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

- Pregovori koji se u tom smislu vode su u tijeku, a vodi ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dodali su.

Je li riječ o tromosti sustava ili političkoj kaprici koju od strana, gotovo je nebitno, rezultat je u konačnici isti, a sami mještani kažu nam kako u početku nitko nije ni slutio da će sanacija mosta širine par metara toliko dugo trajati.

- Najviše ih boli nemogućnost dolaska do svojih oranica i vinograda na drugoj strani granice, koja je već sada zarasla u korov, otkrila nam je u razgovoru Simona Lešćanec iz obližnje Rakovice na slovenskoj strani granice, koja je gotovo svakodnevno dolazila u Hrvatsku na svoju djedovinu, kao i u obližnji dućan.

- Zatvaranje ovog malograničnog prijelaza donio je više tuge mještanima ovog područja, nego ne znam šta drugo. Naročito kod starije generacije, koja je podizala i stvarala cijeli život, i na kraju došla do toga da do svojega ne može. Moj djed primjerice nikad nije dočekao popravak mosta i otvaranje granice kako bi mogao doći do svog vinograda, koji je sada propao. Nitko nije ni svjestan koliko je toga nepovratno izgubljeno na ovom području s jedne i druge strane granice zbog nečije apatije u Zagrebu i Ljubljani, govori nam Simona.

Kuriozitet ovog slučaja dodatno je naglašen u ovim predizbornim danima u Hrvatskoj. Naime, resorni ministar Oleg Butković s premjerom Andrejem Plenkovićem često je viđen gost u Karlovcu zadnjih dana, okružen cijelom svitom lokalnih političara s ovog područja, no, javnost baš nije imala priliku čuti da se potegnulo pitanje rješavanja problematike ovog malograničnog prijelaza. Naravno, ne smijemo biti pesimisti i misliti da nitko od njih nije prišapnuo nekome iz vrha Vlade kako bi trebalo malo požutiti ono što su prije par godina na istom mjestu obećavali.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!