ŽUPANIJA / OZALJ

POVIJEST MJESTA

Gradnja spomenika u Vivodini: Ovo je spomen ali i opomena na žrtvu koju je Vivodina dala u vihoru ratova

Gradnja spomenika u Vivodini: Ovo je spomen ali i opomena na žrtvu koju je Vivodina dala u vihoru ratova

Ove godine obilježava se ujedno i 700 godina od prvog pisanog traga Vivodine, iz 1321. godine.

Mještani Vivodine u spomen na sve poginule sumještane u Drugom svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu, podižu spomenik. Brojke ukazuju kako je u 40-tim godinama prošlog stoljeća u ratnim zbivanjima na području Vivodine stradao ne mali broj stanovnika, njih gotovo 362, a u Domovinskom ratu dva. Iz Župe sv. Lovre iz Vivodine kažu kako su u te žrtve uključeni svi oni koji su zbog rata izgubili svoje živote, bez obzira kojoj su grupaciji pripadali.

- Često su se braća iz jedne kuće našla na suprotnim stranama, jer su bile takve prilike. Za mnoge od njih ne zna se ni dan smrti, ne zna se gdje su poginuli niti gdje su i kako sahranjeni. Želimo ih se svi spomenuti, napisati njihova imena jer smo svjesni da je s njima nestala čitava jedna generacija, kažu nam Vivodinci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradnja spomenika žrtvama II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, kipara Stjepana Divkovića započela je u prvoj polovici godine pored groblja u Petruš vrhu, a činit će ga anđeo veličine tri metra na visokom postolju, na kojem će ujedno biti ispisana imena poginuli. Njime će ujedno kako ponosno kažu, bio ostavljen spomen za buduće generacije u povodu 700 godina od prvog pisanog traga Vivodine, iz 1321. godine.

Mjesni odbor Vivodina zajedno s Župom sv. Lovre ujedno pozivaju sve da se priključe i financijski pomognu gradnji spomenika.

- Neka spomenik bude na ponos našeg kraja, svim poginulim koji nisu doživjeli slobodnu domovinu i svoj rodni kraj. Neka njihova imena ostanu trajno upisana kao spomen ali i opomena na žrtvu koju je dala Vivodina u vihoru ratova,  poručuju iz Mjesnog odbora Vivodina.

Izdvojeno


Reci što misliš!