ŽUPANIJA / OZALJ

OVDJE SUSTAV NIJE ZAKAZAO

Ozaljska tvrtka Azelija eko udio odvojenog prikupljanja otpada povećala za pet puta, no cijeli sustav košta!

Ozaljska tvrtka Azelija eko udio odvojenog prikupljanja otpada povećala za pet puta, no cijeli sustav košta!

Direktor Miroslav Cigić najavio kako se priprema novi cjenik u skladu s promjenama zakona o gospodarenju otpadom, koji propisuje da fiksni dio cijene mora biti jednak za sve spremnike

Iza ozaljske komunalne tvrtke Azelija eko d.o.o. druga je godina otkako je krenuo sustav odvojenog prikupljanja otpada. Kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća podsjetio direktor tvrtke Miroslav Cigić sustav je uveden u prosincu 2019. godine u obliku pilot projekta, a već sljedeći mjesec u potpunosti je zaživio. 

- Moram reći da su korisnici sustav jako dobro prihvatili i odvojeno prikupljanje povećalo se s nekih 3 na 15 posto. Ako tome dodamo i reciklažna dvorišta, odvojeno se prikuplja oko 35 posto otpada, kazao je Cigić.  

To u konačnici znači da Grad Ozalj kao i susjedne općine Kamanje, Žakanje i Ribnik u manjem iznosu plaćaju naknadu za deponij, te je time ostvarena ušteda u njihovima proračunima. S druge strane cijeli sustav košta, pa u zadnjih godinu dana Grad i okolne općine participiraju u cijeni usluge kako poslovanje tvrtke ne bi ostvarilo gubitke na toj djelatnosti. No, direktor Cigić najavio je promjene.  

- U pripremi je novi cjenik u skladu s promjenama zakona o gospodarenju otpadom iz srpnja ove godine, koji propisuje da fiksni dio cijene mora biti jednak za sve spremnike i kao takav mora biti spomenuti u odluci. Na varijabilni dio cijene dana je sloboda na samostalno odlučivanje komunalnim tvrtkama. U skladu s tim postupat će i Azelija eko, pojasnio je.  

U tijeku je upravo i javno savjetovanje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada na području grada Ozlja, a prije definiranja konačne cijene isti postupak morat će proći i u susjednim općinama.   

Izdvojeno


Reci što misliš!