ŽUPANIJA / OZALJ

NOVE MJERE

Demografija jedan od prioriteta ozaljske gradske vlasti! Za mlade obitelji uvedeno niz mjera kako bi ostali ili došli živjeti na područje grada

Demografija jedan od prioriteta ozaljske gradske vlasti! Za mlade obitelji uvedeno niz mjera kako bi ostali ili došli živjeti na područje grada

- Jedan od ciljeva usvojene odluke je poticanje naseljavanja na područje grada Ozlja, pa uz one koje već imaju prebivalište na području grada, na nju mogu računati i one osobe koje ga nemaju, ali će se naknadno prijaviti u određenom roku, najavila je gradonačelnica Bošnjak.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja, uz jednoglasno usvojen proračun za 2022. godinu s projekcijama za sljedeće dvogodišnje razdoblje, doneseno je i cijeli niz demografskih mjera, za koje nam gradonačelnica Lidija Bošnjak kaže kako je cilj demografska obnova, smanjenje iseljavanja, povećanja broja stanovnika na području grada i daljnji gospodarski rast. 

Tako će od 1. siječnja 2022. godine iznos naknade za opremu novorođenog djeteta biti povećan s dosadašnjih 2 tisuće kuna na 3 tisuće kuna, a navedenu naknadu moći će ostvariti svi roditelji za djecu s prebivalištem na području grada Ozlja, rođenu u 2022. godini, od kojih barem jedan roditelj ima prebivalište na području grada.  

U razgovoru za KAportal gradonačelnica Bošnjak najavila je, kako kaže, jednu od najvažnijih promjena koju je usvojilo Gradsko vijeće, a to je da će se u sljedećoj godini, roditeljima trećeg i svakog sljedećeg djeteta omogućiti besplatni boravak djeteta u Dječjem vrtiću Zvončić.  

Uz to, uvedene su i nove mjere financijske pomoći za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.  

- Bilo da je riječ o kupnji obiteljske kuće/stana na području grada Ozlja,  gradnje obiteljske kuće ili poboljšanja kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor, pojasnila je gradonačelnica.  

Navedene mjere, u iznosu do 20 tisuća kuna, moći će koristiti, nakon objave javnog poziva, mlade obitelji pod uvjetom da barem jedan od bračnih ili izvanbračnih drugova nije stariji od 40 godina i da je u stalnom radnom odnosu te da u svom vlasništvu nemaju drugu useljivu nekretninu, odnosno da im kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade ili rekonstruiraju predstavlja prvu nekretninu za stanovanje na području Republike Hrvatske.  

Osim financijske pomoći za kupnju nekretnine, osobe koje prvi put grade obiteljsku kuću radi rješavanja svog stambenog pitanja u 2022. godini moći će ostvariti pravo na potpuno ili djelomično oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. I to, ako nisu stariji od 40 godina, ako obiteljska kuća koja se namjerava graditi ima najviše dvije stambene jedinice te ako podnositelj zahtjeva, niti njegovi članovi obiteljskog kućanstva nemaju na području Republike Hrvatske drugu useljivu kuću ili stan.  

- Oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 100% odnosit će se za obračunati obujam stambenog objekta do 700 m3 za 4 - ero i više članu obitelj, 500 m3 za 3 - članu obitelj, 300 m3 za 2 - članu obitelj i 100 m3 za samca, pojašnjavaju iz gradske uprave.  

- Budući da je jedan od ciljeva usvojene odluke poticanje naseljavanja na područje grada Ozlja, prihvatljivi korisnici mogu biti fizičke osobe, koje već imaju prebivalište na području grada, ali i one osobe koje još nemaju prebivalište na području grada, ali će isto naknadno prijaviti u određenom roku nakon ostvarivanja financijske pomoći za kupnju, gradnju ili rekonstrukciju stambenog objekta, dodala je gradonačelnica Bošnjak. 

Izdvojeno


Reci što misliš!