ŽUPANIJA / OZALJ

OBRANA OD POPLAVE

U pripremi izgradnja sustava obrane od poplave i na ozaljskom području - gradnja predviđena tek 2024. godine, no do tada treba riješiti puno toga

U pripremi izgradnja sustava obrane od poplave i na ozaljskom području - gradnja predviđena tek 2024. godine, no do tada treba riješiti puno toga
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U tijeku je postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, koji prethodi postupcima potpunog izvlaštenja.

Izgradnja nasipa odnosno sustava obrane od poplava uskoro počinje i na ozaljskom području. Tom prilikom je na inicijativu gradske uprave sa zainteresiranim građanima održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, te je pojašnjen obuhvat zahvata.

- Riječ je o izgradnji pregrade Brodarci na Kupi s pripadajućim objektima i uspornim nasipima uz Kupu i Dobru, rekonstrukciji dijelova kanala Kupa-Kupa i pripadajućih nasipa te izgradnji ustave Šišljavić, obodnih nasipa retencije i ostalih regulacijskih građevina u području retencije Kupčina, obavještavaju iz ozaljske gradske uprave.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posjetimo, kako je KAportal već pisao o projektu sustava obrane od poplave na karlovačkom području (link), te kako su nam tada odgovorili iz Hrvatskih voda, trenutno se provode radovi na izgradnji 23 km dugog nasipa, a za još 40 km u pripremi je izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

Zahvat koji se odnosi na ozaljsko području obuhvaća izgradnju pregrade Brodarci, ustave Šišljavić, istočnog nasipa retencije Kupčina duljine 4,8 km, rekonstrukcija kanala Kupa - Kupa, uspornih nasipa uz Kupu i Dobru uzvodno od Brodaraca (desnoobalni nasip uz Kupu u dužini 6,45 km, lijevoobalni nasip uz Kupu u dužini 5,97 km i lijevoobalni nasip uz Dobru u dužini 3,3 km) te rekonstrukcija nasipa za zaštitu ribnjaka Crna Mlaka u duljini od 9,9 km.  

Za taj zahvat u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole te će uskoro biti pokrenuta nabava usluge izrade glavnog projekta, kazali su nam iz Hrvatskih voda. Početak radova na ovim građevinama planiran je početkom 2024. godine.

Ujedno, pred nadležnim Odsjekom za izvlaštenja Karlovačke županije u tijeku postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, koji prethodi postupcima potpunog izvlaštenja.

Kako poručuju iz ozaljske gradske uprave, na sastanku s građanima zaključeno je da će svi zainteresirani vlasnici nekretnina koje su u obuhvatu zahvata moći sudjelovati u postupcima, o čemu će biti i obavješteni.  

Dodajmo i tome kako ukupna procijenjena vrijednost projekta „Sustav zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe - karlovačko i sisačko područje“ iznosi 1.683.372.750 kuna, od čega se na karlovački dio odnosi 1.071.144.796,65 kuna, a na sisački dio 612.227.953,35 kuna. Cijeli sustav trebao bi u potpunosti zaživjeti do 2027. godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!