ŽUPANIJA / OZALJ

KAO MAĆEHA

Loš odnos "Zmajeva" i Zavičajnog muzeja Ozalj! Bivša gradonačelnica apelirala na gradsku vlast: Suradnja s Družbom je nemoguća, tražite pravnu zaštitu!

Loš odnos

Pozivam i ovim putem kao što sam i u više navrata rekao, Zavičajni muzej Ozalj stoji na raspolaganju i otvoreni smo na suradnju, poručio je ravnatelj Stjepan Bezjak.

Postaje li Zavičajni muzej Ozalj kakvog sada poznajemo prošlost? Pitanje je to koje je legitimno postaviti nakon zadnje sjednice Gradskog vijeća na čijem dnevnom redu je bilo i godišnje izvješće rada ove gradske ustanove, a koju je prezentirao ravnatelj Stjepana Bezjaka.  

Kako je u njemu naveo “potreba je za većom suradnjom Muzeja, Grada i Družbe Braće Hrvatskog Zmaja” a pojašnjenje što se pod tim htjelo reći, tražila je vijećnica Mirjana Marković (SDP).  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na to je ravnatelj Bezjak nanovo otvorio dobro poznatu priču o odnosu vlasnika prema Starom gradu ali i Zavičajnom muzeju. Potvrdio je ono što se već u javnosti zna, a to da je Družba započela aktivnosti na osnivanju vlastitog muzeja i knjižnice u Starom gradu.  

- Ne znam da li se to radi o njihovom privatnom prostoru koji će imati samo za sebe ili će to biti javan prostor dostupan građanima. O tome nitko sa mnom nije komunicirao, kazao je Bezjak, dodavši također kako je mišljenja da je to apsolutno suvišno.  

- Mislim da ako žele imati knjižnicu, ako žele imati muzej, trebali bi raditi da to bude u sklopu našeg Zavičajnog muzeja koji već interpretira njihovu povijest. Ne bježimo od toga da su oni prvi imali muzej u Starom gradu Ozlju od 1930. godine. Mislimo da je suludu imati dva muzeja u prostoru Starog grada Ozlja i da se unutar muzeja natječemo tko će ići lijevo odnosno desno. 

- Nažalost postoji jedna grupa osoba u zmajskom stolu Karlovac odnosno u Družbi Braće Hrvatskog Zmaja da je to ispravan put. Pozivam i ovim putem kao što sam i u više navrata rekao Zavičajni muzej Ozalj stoji na raspolaganju i otvoreni smo na suradnju, poručio je ravnatelj.  

Svoje razočaranje odnosom i nastojanjima Družbe nije ni u ovom navratu skrivala bivša gradonačelnica Gordana Lipšinić.  

- Ako mogu govoriti o najvećem razočaranju i to osobnom kroz dva mandata gradonačelnice onda je to upravo nemogućnost suradnje s tom udrugom građana. Nažalost, i užasno mi je to što to moram konstatirati ali vjerujte s debelim, debelim iskustvom da se ta suradnja u sva naša nastojanja, ne samo mene kao gradonačelnice nego i svih koji su bili uključeni nije dogodila, nije se imala šanse dogoditi niti će se ikad dogoditi, poručila je. 

Lipšinić je kazala kako je odlazeći iz Grada započela proces pravnog rješavanja statusa Starog grada Ozlja i tog ogromnog potencijala kojeg Grad ima, te je kako ističe, to ostavila gradskoj upravi da se oko toga pobrinu. 

- Nisam sigurna iz zadnjeg razgovora s gradonačelnicom i pročelnicom da se ide u tom smjeru ali opet vas uvjeravam jedini mogući način ako se ovaj Grad želi zaštititi da to napravi.  

Lipšinić je posjetila kako je prije par dana izbio požar na Starom gradu Novigrad i koja je ogromna šteta prouzročena, napominjujući pritom kako se to isto može dogoditi i na ozaljskom Starom gradu, i to kako ističe “jer Grad nema s kim o tome razgovarati niti će gradonačelnica uz sve želje da to napravi imati”.  

Podsjetila je da kako su u prošlim navratima kontaktirali vlasnike po pitanju zaštite Starog grada Ozlja o čemu su ujedno vođeni razgovor i s vatrogascima, no iz Družbe nisu niti odgovorili na mail.  

- Ta je suradnja, ljudi, nemoguća! Nemoguća! I nikada se neće dogoditi, nažalost. A postoji potencijal nad potencijalima. Jedini način je da Grad traži pravnu zaštitu u tom odnosu a ima šanse, ali je morate iskoristiti, poručila je Gordana Lipšinić.  

Izdvojeno


Reci što misliš!