ŽUPANIJA / OZALJ

ZANIMLJIVI REZULTATI

Ozaljska spilja predmet istraživanja Zavičajnog muzeja – najnovija otkrića otkrila su kontinuitet naseljenosti na ovom području od prapovijesti do danas

Ozaljska spilja predmet istraživanja Zavičajnog muzeja – najnovija otkrića otkrila su kontinuitet naseljenosti na ovom području od prapovijesti do danas
Stari grad Ozalj

Ozaljska spilja se smjestila na zapadnom rubu Ozlja, oko 1000 metara zračne linije od centra naselja te oko 500 metara od Starog grada Ozlja na nadmorskoj visini od oko 141 mnv.

Arheološko istraživanje Ozaljske špilje jedno je od glavnih predmeta djelovanja arheologa Zavičajnog muzeja Ozalj, koja su provedena i u prošloj godini pod vodstvom voditelja dr. sc. Miroslava Razuma.  

Ozaljska spilja se smjestila na zapadnom rubu Ozlja, oko 1000 metara zračne linije od centra naselja te oko 500 metara od Starog grada Ozlja na nadmorskoj visini od oko 141 mnv. Nalazi se u stijeni građenoj od vapnenačke breče te ima vertikalu od oko 7 metara. Ukupne je dužine 129 metara, dok je njena površina oko 500 m2.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako ističu iz Zavičajnog muzeja Ozalj, morfološki špilja pripada medu razgranate tipove špilja, te se sastoji od glavne (ulazne) dvorane dimenzija 19 x 15 x 4.5 metra), te tri kanala koji se odvajaju iz dvorane (dužine 46, 26 i 23 metra). Dva lijeva kanala su zapravo spojena jednim kratkim poprečnim hodnikom, te zajedno tvore jedan dugačak hodnik u obliku slova "U".  

- Prva arheološka istraživanja provedena su 1884. godine pod vodstvom Šime Ljubića, te su sačuvani nalazi upućivali su na korištenje prostora spilje tijekom prapovijesti i srednjeg vijeka. U 2019. godini pokrenuto je sustavno istraživanje spilje koje je bilo sufinancirano iz programa javnim potreba u kulturi Ministarstva kulture RH. Pri tome su pronađeni nalazi ulomaka keramike koji pripadaju lasinjskoj kulturi, dva ukopa koji su datirani u l. polovicu 3. stoljeća, kao i ulomke rimske, srednjovjekovne i novovjekovne keramike, iznosi ravnatelj Zavičajnog muzeja Stjepan Bezjak u redovitom godišnjem izvješću o radu ustanove. 

Kako bi se više razjasnila upotreba prostora Ozaljske Spilje u prošlosti, odlučeno je da se s istraživanjima nastavi dalje prema njezinioj unutrašnjosti. Kako poručuju iz Zavičajnog muzeja, istraživanja su iznjedrila zanimljive rezultate, među njima je i nalaz suhozida, koji predstavlja još jednu dopunu korištenja Ozaljske Spilje u prošlosti. 

- Njegovom eventualnom budućom konzervacijom, otvorila bi se mogućnost za turističku prezentaciju ovog speleološkog objekta. Radiokarbonskom datacijom već ranije iskopanih uzoraka, razjašnjena je kronološka sekvenca spilje, te je potvrđen kontinuitet naseljenosti ozaljskog područja od prapovijesti do danas. Može se slobodno reći i da su spomenute analize pokazale kako Ozaljska Spilja ima najpotpuniji kronološku sekvencu na cijelom ozaljskom području. Stoga je za pretpostaviti da će buduća istraživanja ovog ili nekog drugog lokaliteta dovesti do novih zanimljivih znanstvenih spoznaja, ističe ravnatelj Bezjak.  

Izdvojeno


Reci što misliš!