ŽUPANIJA / OZALJ

DRUŽENJE NA OTVORENOM

Aktivan vikend u Ozlju! U Loviću Prekriškom pripremljen cjelodnevni program, na Cvjetnicu organizirano i tradicionalno hodočašće do Svetica

Aktivan vikend u Ozlju! U Loviću Prekriškom pripremljen cjelodnevni program, na Cvjetnicu organizirano i tradicionalno hodočašće do Svetica

Vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja.

Turistička zajednica područja Kupa i Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje pozivaju sve ljubitelje prirode da se pridruže na Loviću Prekriškom, kao i prijašnjih godina. Prvo druženje zakazuju već u subotu 9.travnja.  

- Tijekom šetnje poučnom stazom „Gdje voće zri“ zastat ćemo na istom vidikovcu kao i g. Trstenjak te se sami uvjeriti u ljepotu naše domovine. Posjetiteljima će biti predstavljeni i multimedijalni sadržaji u Centru za posjetitelje kao i ponuda lokalnih OPG, a moguće je proći i WRC rally stazom, koja se nalazi u neposrednoj blizini. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mjesto polaska je Centar za posjetitelje Lović Prekriški u 10 sati. Grupe od 25 sudionika proći će uz besplatno stručno vodstvo poučnom stazom, te najava nije potrebna. Poučna staza „Gdje voće zri“ nezahtjevna je pješačka staza duljine 2 km. Stručno vođeni obilazak trajat će oko jedan sat. 

- Isti dan, u obližnjim Ferencima, sjajni OPG Štenta organizira piknik i degustaciju svojih proizvoda (sokovi, sirupi, džemovi, prirodna kozmetika...), u vremenu 10 do 17 sati. Potrebno je rezervirati mjesto unaprijed. 

- Dan poslije, UDVDR RH PKŽ Ogranak Zrinski i Frankopan u suradnji sa vlč. Željkom Bakšićem organizira tradicionalno hodočašće Križnog puta od Ozlja do Svetica. Pohod i molitva će biti na blagdan Cvjetnice, 10. travnja s polaskom u 14 sati ispred crkve sv. Vida u Ozlju, najavljuju iz TZP Kupa.

Inače, područje Parka prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ zaštićeno je zbog mozaičnog krajobraza. Fenomen je to kojeg je teško doživjeti u jednom danu s jednog mjesta.  

Vidikovci u Loviću Prekriškom jedni su od rijetkih lokacija s kojih se u svega sat vremena šetnje može shvatiti razlog zaštite ovog područja. Posebnost ovog krajobraza čine šume, voćnjaci i vinogradi uređeni na moderan, ali ujedno i na tradicionalan način, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima. S ovog mjesta možete vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja.  

Izdvojeno


Reci što misliš!