ŽUPANIJA / OZALJ

GREŠKA U KORACIMA?

Kako je ovo moguće? Izbori za vijeća mjesnih odbora u Ozlju neće se održati jer niti jedna kandidacijska lista nije pravovaljana!

Kako je ovo moguće? Izbori za vijeća mjesnih odbora u Ozlju neće se održati jer niti jedna kandidacijska lista nije pravovaljana!

Od 24 mjesna odbora, niti jedna kandidacijska lista nije podnesena u njih šest, a vladajući HDZ imao ih je u samo tri.

Šta je pošlo po krivu da je sve do jedna kandidacijska lista za nadolazeće izbore za vijeća mjesnih odbora na području grada Ozlja nije ispunila formalne uvjete potrebne za kandidiranje? Pitanje je koje se nameće nakon što je Gradsko izborno povjerenstvo donijelo rješenje o odbijanju kandidacijskih lista. 

Izbor za vijeća mjesnih odbora trebali su se održati 17. srpnja, nakon što je Gradsko vijeće na 7. sjednici održanoj 14. lipnja donijelo odluku o raspisivanju istih, budući da su posljednji redovni izbori održani 8. srpnja 2018. godine. Od 24 mjesna odbora kandidacijsku listu predana je u njih 17, dok niti jedna nije podnesena za MO Brašljevica, Gornje Pokupje, Obrež Vivodinski, Radatovići, Trg i Vivodina. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najvećim dijelom radi se o listama grupe birača, stranačke liste imao je spreman HDZ, i to tek u MO Ozalj, Tomašnica, Zorkovac, HSP u Loviću Prekriškom, te HNS-liberalni demokrati u Ozlju. Najviše kandidacijskih lista prijavljeno je za vijeće MO Ozalj, ukupno tri, zatim po dvije u MO Vrhovac, Tomašnica i Svetičko Hrašće. 

No od izborne utrke ovog puta neće biti ništa jer ako je vjerovati Gradskom izbornom povjerenstvu, učinjena je greška u koracima pri formuliranju gradske odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora Grada Ozlja odnosno ista nije bila usklađena s postojećim zakonskim rješenjima.

Naime, u odluci stoji odredba da uz listu kandidata treba dostaviti očitovanje svih kandidata o prihvaćanju kandidature ovjereno od strane javnog bilježnika ili Gradskog izbornog povjerenstva i potvrdu o podacima iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa.

No, u dopisu Ministarstvo pravosuđa i uprave od 21. lipnja 2022. godine i od 27. lipnja 2022. godine, navodi da se potvrda iz kaznene evidencije u svrhu kandidiranja za članove vijeća mjesnih odbora ne izdaje kada se radi o izborima za mjesnu samoupravu jer je njezino izdavanje propisano Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.

Za Gradsko izborno povjerenstvo bio je to dovoljan razlog da kandidacijske liste utvrdi kao nepravovaljane.

- Niti jedan od kandidata na izborima za vijeće mjesnih odbora ne može ispuniti uvjet iz Odluke o izborima za članove vijeća mjesnih odbora Grada Ozlja, te obavještavamo građane da se izbori za vijeće mjesnih odbora Grada Ozlja neće održati iz razloga jer nema niti jedne pravovaljane kandidacijske liste, stoji u obrazloženju Gradskog izbornog povjerenstva, kojeg potpisuje predsjednica Jasmina Štrucelj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!