ŽUPANIJA / OZALJ

ŠTO KAŽU "ZMAJEVI"

Hoće li Zavičajni muzej Ozalj "izletjeti" iz dvorca? Družba BHZ želi povisiti cijenu najma za tri puta: Čekamo sjednicu Gradskog vijeća i dogovor oko zakupnine

Hoće li Zavičajni muzej Ozalj
Stari grad Ozalj

Iz Družbe nam potvrđuju kako zakupnina koju plaća Zavičajni muzej je 8 tisuća kuna mjesečno za 820,47 m2 ili 1,29 EUR/m2 mjesečno što je višestruko ispod tržišne cijene i najma običnog skladišta te su još prije četiri godine tražili sastanak na tu temu

Početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada se posebno njegovala uspomena na Zrinske i Frankopane osnovana je Družba „Braće Hrvatskog Zmaja“, jedan od osnivača bio je i Emiliji Laszowski, povjesničar i aktivist iz poznate plemićke obitelji ozaljskog kraja. Posebno je značajna u njihovom djelovanju 1919. godina kada su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana svečano preneseni u Hrvatsku i sahranjeni u Zagrebačkoj prvostolnici.

Devet godina kasnije, moćni europski kneževi dinastije Thurn i Taxis posebnom darovnicom izdanom u Regensburgu, poklonili su dvorac u Ozlju s pripadajućim zemljištem Družbi, uz osobiti uvjet da grad s pripadajućim zemljištem uvijek i za sva vremena služi hrvatskim narodnim, kulturnim i humanitarnim svrhama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas, stoljeće nakon osnivanja Družbe i preuzimanja vlasništva nad Starim gradom Ozalj, više nego ikad propitkuje se način upravljanja bogatom kulturnom baštinom i nasljeđem ozaljskog kraja. Razlog brige leži u odnosu vlasnika i Grada Ozlja. Prije svega zbog toga jer je Grad Ozalj više od zainteresirane javnosti, kako se često moglo čuti iz redova gradske vlasti, jer je dvorac dio ozaljske stvarnosti i identiteta, s druge strane i korisnik njihova prostora.

KAportal je u nekoliko navrata izvještavao o problemima s kojim se Grad Ozalj susreće po pitanju infrastrukture Starog grada, a koji uključuju, kako su tada izjavljivali gradski oci, i pritisak Družbe na povećanje najma prostora koje koristi gradski Zavičajni muzej, kao i loše održavanje prostora.

Što po tom pitanju imaju pak reći vlasnici, provjerili smo na adresi Družbe Braće Hrvatskog Zmaja. Kako poručuju, suradnja s lokalnom javnošću, odnosno građanima je odlična. Družba je bez naknade omogućila i svečane sjednice Gradskog vijeća, proslave gradskih udruga, školu stranih jezika i mnoge druge događaje. Suradnja pak s gradskom upravom postoji na niz projekata.   

- Postoji dobra volja da se zajednički uredi kanalizacija i elektro - napajanje koje će služiti i Zavičajnom muzeju kao i ostatku Starog grada, te da se park uredi i učini građanima dostupnijim.

Družba je ponudila Gradu Ozlju i donaciju drvene građe za pristupni most vrijednu oko 280 tisuća kuna, budući je Grad Ozalj vlasnik pristupne ceste i samog mosta i kao takav investitor u pristupni most, pojašnjavaju u nastavku. 

- Tu očekujemo da Grad Ozalj prema dogovoru uskoro dostavi prijedlog ugovora o donaciji osigura sredstva za radova i sitni materijal, ističu vlasnici. 

U nastavku dodaju, kako očekuju i sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj žele prikazati studiju razvoja Starog grada Ozlja koji je Družba napravila, a koju su zatražili prije skoro dvije godine. Po tom prijedlogu razvoja, muzejski prostor se značajno proširuje, a Zavičajni muzej je značajan dio tog sadržaja. 

Što se tiče ulaganja, kažu nam da je Družba izdvojila 813.208 kuna vlastitih sredstava za Stari grad Ozalj od čega je velik dio prizemlja priveden namjeni, a članovi Družbe besplatno pružaju usluge vođenja projekta i pribavili su i donacije od oko 1,5 milijuna kuna vrijedne projekte, studije i materijal. Prema tim izrađenim prostorno-programskim i ekonomskim studijama se planira dalji razvoj Starog grada Ozlja.

- Dužni smo zahvaliti i na vrijednoj potpori Ministarstva kulture koje godinama pokazuje razumijevanje za teško konstrukcijsko stanje u kojem je Stari grad Ozalj preuzet, pa je temeljem dobro pripremljenih projekata i putem natječaja osiguralo značajna sredstva od kojih je u 17 godina utrošeno 13.306.179,02 kuna u obnovu Starog grada Ozlja. Radovi se provode pod stručnim nadzorom ovlaštenih inženjera i Konzervatorskog ureda u Karlovcu koji potpisuje svaki račun, te se svake godine dostavlja Ministarstvu izvješće o utrošenim sredstvima. 

Gradski Zavičajni muzej s bogatom povijesnom i arheološkom zbirkom artefakata Ozlja i okolice smješten je u prostorijama Starog grada. No, na dnevni red sjednica Gradskog vijeća u prošlom sazivu razmatrao se i zahtjev Družbe koji je zahtijevao od Grada trostruko veći iznos najamnine za korištenje prostora Zavičajnog muzeja pod prijetnjom raskida ugovora. 

Iz Družbe nam potvrđuju kako zakupnina koju plaća Zavičajni muzej je 8 tisuća kuna mjesečno za 820,47 m2 ili 1,29 EUR/m2 mjesečno što je višestruko ispod tržišne cijene i najma običnog skladišta te je još 24.12.2018. protekom perioda od 5 godina od potpisa ugovora, Družba je i tražila sastanak na tu temu. 

- Sastanci su se odvijali 14. veljače 2019., zatim je Gradu Ozlju poslana tražena tržišna procjena zakupnine izrađena od sudskog vještaka 8. svibnja 2019., pa je bio sljedeći sastanak 23. svibnja 2019. u Ozlju nakon kojeg je 28. lipnja 2019. poslan prijedlog 1.dodatka ugovora i 19.srpnja 2019. dopis Gradu i Vijeću s bilješkom sastanka 23. svibnja. No do danas taj dogovor nije postignut, kažu iz Družbe. 

Izdvojeno


Reci što misliš!