ŽUPANIJA / OZALJ

OBLJETNICA VATROGASTVA

Izgradili dom, vodovod ... svima zahvalili za doprinos vatrogastvu u vrhovačkom kraju

Izgradili dom, vodovod ... svima zahvalili za doprinos vatrogastvu u vrhovačkom kraju

U subotu, 27. kolovoza 2022. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrhovac obilježilo je 70. godina postojanja i humanog djelovanja.

Danas Društvo broji 114 članova, a prema strukturi vatrogasnih zvanja DVD Vrhovac broji:  6 članova vatrogasne mladeži, 5 vatrogasca, 20 vatrogasca 1. klase, 5 dočasnika, 12 dočasnika 1. klase, 5 časnika i 6 časnika 1. klase.

Svečanost je počela formiranjem svečanog ešalona kojim je zapovijedao zapovjednik DVD-a Vrhovac nakon čega je upriličen mimohod do župne crkve Svetog Kuzme i Damjana. Svečanu svetu misu predvodili su preč. Željko Ivan Bakšić i vlč. Miroslav Markić.  Po završetku mise održana je svečana sjednica skupštine u vatrogasnom domu u Vrhovcu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

OSNIVANJE DRUŠTVA

U nedjelju, 24. kolovoza 1952. godine, pred Župnim dvorom u Vrhovcu 53 mještana-osnivača pokreću inicijativu o osnivanju DVD Vrhovac. U prvi Upravni odbor izabrani su: Juraj Stepinac (predsjednik), Marko Stepinac (tajnik), Josip Glavinić (komandir-zapovjednik), Ivan Mikan (zamjenik), Ivan Tržok (ađutant), Josip Pavlaković (spremištar), Nikola Kadak (voditelj odjela), Mato Bakarić (bolničar), August Bakarić (omladinski rukovodilac) i Andrija Bakarić (blagajnik). U prvi Nadzorni odbor izabrani su: Nikola Bakarić (predsjednik), Vinko Bakarić i Mirko Kovačić (članovi).  

Iako se prvi počeci osnivanja vatrogasnog društva spominju 1936. godine, kada ga je osnovao Stjepan Novosel iz Donjeg Oštrog Vrha, revolucionar i sindikalni rukovodilac u kamenolomu u Zaluki, Društvo nije opstalo zbog prevelikog pritiska crkvene i političke vlasti. 

„Na ponovnu inicijativu za osnivanjem DVD-a u Vrhovcu utjecao je požar u Ferencima koji je nanio velike štete ljudima i ubrzao akciju osnivanja vatrogasnog društva kao pogodne forme za okupljanje ljudi i kroz nju rješavanja mnogih društvenih pitanja. Sakupljanjem novaca od mještana, dvije godine nakon osnivanja, kupljena je prva motorna štrcaljka Savica što je bio veliki uspjeh i motivacija članovima za aktivniji rad.  Iste godine počele su pripreme za izgradnju vatrogasnog doma, osiguranjem zemljišta ... “, piše između ostaloga u svom izvješću o osnivanju predsjednik DVD Vrhovac Nikola Čulig.

IZGRADNJA DOMA

„Narodni odbor Kotara Karlovac besplatno im je dodijelio sušionu koja je srušena, a kamen i opeka prevezeni su na gradilište budućeg doma. U karlovačkoj ciglani nabavljena je opeka, vlakom dopremljena u Ozalj, odakle su je mještani Vrhovca zaprežnim kolima prevezli na gradilište. U šumi Dubrava doznačena su stabla za gradnju koja su vatrogasci posjekli i dopremili na gradilište, nakon čega se prišlo i tesanju i izradi građe. Oko 200 dovoza voznom zapregom, čime je ušteđeno oko 200 tisuća dinara. Kamen temeljac postavljen je 30. kolovoza. U roku od 4 i pol mjeseca dom je stavljen pod krov. Na domu je radilo preko 100 mještana i više od 50 učenika koji su dali preko 3000 dobrovoljnih radnih sati. Tri puta je vatrogasni dom nadograđivan i proširivan da bi dobio današnji oblik.“

IZGRADNJA VODOVODA

„Kako je problem vode u Vrhovcu bio permanentan vatrogasnim se cisternama dovodila voda i punile mlake u selima. Sve je to snažno utjecalo da se pokrene akciju za izgradnju vodovoda i osiguranje pitke vode za mještane koju su financirali sami mještani svojim novcima i radovima koje je organizirao Odbor za izgradnju. Akcija izgradnje vodovoda bila je sveobuhvatna i Vrhovac, Škaljevicu, Grandiž breg i Zaluku. Svečano otvorenje vodovoda upriličeno je za tadašnji Dan Republike 1970. godine u vatrogasnom domu. Ispred doma je bila podignuta bina, a pored nje improvizirana bina iz koje će poteći voda. Bio je to veliki dobitak za DVD Vrhovac“, ističe se podužem izvješću o radu DVD Vrhovac u razdoblju od 1952. godine do danas što ga je u ime predsjednika pročitala Valerija Ferenac

Danas Društvo broji 114 članova, a prema strukturi vatrogasnih zvanja DVD Vrhovac broji:  6 članova vatrogasne mladeži, 5 vatrogasca, 20 vatrogasca 1. klase, 5 dočasnika, 12 doočasnika 1. klase, 5 časnika i 6 časnika 1. klase. 

Počast preminulim i poginulim članovima i vatrogascima, posebno preminulim članovima od 60. obljetnice Društva do danas: Franjo Ferenac, Zdravko Čulig, Božidar Mahnik, Vilim Mihičinac, Zlatko Mikan, Mirko Tkalac, Zvonimir Tržok (predsjednik) i osnivači Društva Rok Bakarić i August Bakarić.

ZAHVALNICE ZASLUŽNICIMA

10 godina aktivnosti: Barbara Ferenac, Nikola Nemanić i Matija Tkalac
20 godina aktivnosti: Ivana Ferenac Sudac
30 godina aktivnosti: Dražen Bakarić, Krunoslav Bakarić,Ivica Čulig, Damir Ferenac, Zoran Mahnik, Željko Zorman, Tomislav Bakarić i Vjekoslav Šotiček
40 godina aktivnosti: Marijan Bakarić, Nikola Čulig, Stjepan Kolar i Marijan Pečaver
50 godina aktivnosti: Zlatko Ferenac, Branko Ferenac i Nikola Bakarić

Zahvalnice zaslužnim vatrogascima za nesebičnu pomoć stradalima u potresu i pogođenom području Glina: Krunoslav Bakarić, Nenad Bakarić, Tomislav Bakarić, Nikola Čulig, Damir Ferenac, Darko Glavinić, Denis Kolar, Petar Ladika, Vjekoslav Šotiček, Marko Tkalac, Matija Tkalac, Dejan Tržok i Željko Zorman.

Počasnom članu DVD-a Vrhovac, umirovljenom pilotu civilnog zrakoplovsta Nikoli Kolaru,  uručena je ručno izrađena maketa air traktora s posvetom za sve učinjeno u 7 godina aktivnog rada u vatrogastvu.    

Predsjednik DVD-a Vrhovac, Nikola Čulig dodijelio je zahvalnice čak 61. zaslužnom donatoru, svima koji su doprinijeli uspješnom djelovanju društva među kojima i autoru ovih redaka. 

UZVANICI NA SVEČANOSTI

Svečanoj sjednici nazočili su mnogobrojni uzvanici: predstavnik HVZ načelnik sektora za vatrogastvo Mario Starčević, predstavnik Karlovačke županije i predsjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robert Hranilović, potpredsjednik Gradskog vijeća grada Ozlja Boris Guštin, zamjenik predsjednika VZG Ozlja Tomislav Basar, zapovjednik VZG Ozlja Vlatko Pečaver, nekadašnja gradonačelnica grada Ozlja Biserka Vranić, počasni predsjednik VZG Ozlja Ivan Valčić, počasni zapovjednik VZG Ozlja Marijan Bakarić te predstavnici mnogobrojnih vatrogasnih društava i udruga koje djeluju na području Vrhovca. 

Da tradicija vatrogasnih skupština i sličnih proslava ne bi bila iznevjerena nakon službenog dijela upriličeno je druženje i prigodni domjenak za sve nazočne uz iznenađenje – tortu DVD Vrhovac!
 

Izdvojeno


Reci što misliš!