ŽUPANIJA / OZALJ

BARIJERA

Žilet žica na granici sa Slovenijom nije samo fizička već i psihološka barijera, gradonačelnica Ozlja: Svi jedva čekamo da se potpuno ukloni

Žilet žica na granici sa Slovenijom nije samo fizička već i psihološka barijera, gradonačelnica Ozlja: Svi jedva čekamo da se potpuno ukloni
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stanovnici cijelog Vivodinskog područja oduševljeni su s uklanjanjem žice, koja im je jako otežavala život, posebno poljoprivrednicima

Društvo slovensko-hrvatskoga prijateljstva, kao i mnogi drugi Hrvati i Slovenci, zadovoljni su što nova slovenska vlada planira do kraja godine ukloniti 200 kilometara žilet-žice između dviju zemalja. Kazao je to predsjednik udruge Zlatko Katalenić za Hinu. 

Katalenić je u ime prekogranične suradnje posjetio Jaškovo, gdje je s gradonačelnicom Ozlja Lidijom Bošnjak neformalno razgovarao i o problemu žilet-žice i drvenih ograda, koji muči mnoge građane, posebno one uz granicu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da je žica na granici mnogima psihološki teško padala, to ih asocira na logore, a porast ilegalnih migracija pokazuje da žica ionako ne sprječava prelaske migranata, ona je besmislena.

Postavljena kao 'protuimigrantska zaštita'

Gradonačelnica Bošnjak ocijenila je da su stanovnici kod Obreža i cijelog Vivodinskog područja oduševljeni s uklanjanjem žice i ograde, koja je jako otežavala život građanima s obje strane granice, posebno dnevnim migrantima i poljoprivrednicima.

- To nije samo fizički problem, već i psihički djeluje loše pa da zato svi jedva čekaju da se započeto uklanjanje okonča, poručila Bošnjak.

Između Slovenije i Hrvatske bilo je postavljeno 163 kilometara “protumigrantskih zapreka” i 60.595 metara žilet-žice, a nova slovenska vlada namjerava ih ukloniti do kraja godine.

Početkom tjedna na sastanku kod graničnog prijelaza Bregana/Obrežje ministri unutarnjih poslova dviju zemalja, Tatjana Bobnar i Davor Božinović, istaknuli su da je uklanjanje žilet-žice “simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje među državama".

Izdvojeno


Reci što misliš!