ŽUPANIJA / OZALJ

POPLAVA KAKVA SE NE PAMTI

Dan poslije! Više naselja na području grada Ozlja još uvijek odsječena i pod vodom, za promet ponovno otvorena državna cesta prema Jurovskom Brodu

Dan poslije! Više naselja na području grada Ozlja još uvijek odsječena i pod vodom, za promet ponovno otvorena državna cesta prema Jurovskom Brodu

Za promet je još uvijek zatvorena državna cesta u Pokupju, kao i županijske u Jaškovu i Zorkovcu koje su pod vodom

Nakon gotovo 48 sati na terenu nadležne službe mogu odahnuti, barem one u gornjem toku rijeke Kupe. Vodostaj rijeke Kupe u kontinuiranom je padu, voda se polagano povlači i stanje se normalizira. 

Kako su izvijestili iz stožernog vatrogasnog društva u općini Žakanje, jučer su cijeli dan bili angažirani na nekoliko lokacija u naslju Jurovski Brod te zajedno s kolegama obranili kuće od nabujale rijeke Kupe. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voda se povukla i s državne ceste D228. Vatrogasci zajedno s cestarskom službom završili su čišćenje ceste na potezu od naselja Donji Bukovac do Jurovskog Broda, koja je bila zatvorena za promet više od 24 sata. 

Još u dopodnevnim satima voda s ceste povukla se i u mjesto Brihovo pa je za promet prohodna županijska cesta ŽC 3140.  

- Od 18:30 sati prometnica DC228 u Jurovskom Brodu otvorena je za sav promet. Time završavaju sve radnje obrane od poplava na području općine Žakanje koje su trajale neprekidno 44 sata. Za izradu zečjih nasipa i ispumpavanje vode angažirana su 44 vatrogasca s područja VZO Žakanje: Dvd Jurovski Brod, DVD Žakanje, Dvd Bubnjarci, Dvd Zaluka,Dvd Jurovo, Dvd Pravutina te 3 vatrogasca iz DVD Ribnik. Zahvaljujem se svim vatrogascima, mještanima i volonterima, uz njihovu pomoć obranjeni su svi stambeni objekti na području općine Žakanje, izvijestio je zapovjednika VZO Žakanje Tomislav Hribljan. 

U Kamanje stigla pomoć

I na kamanjskom području cijelo vrijeme na terenu su bile sve nadležne službe zajedno s vatrogascima. Osim poplavljenih kuća i podruma u donjem dijelu Kamanja, još uvijek su pod vodom i prostorije nogometnog kluba. Iako se voda povlači od jučer navečer to je nedovoljno s obzirom na razmjere poplave.

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite dostavila je jedan elektroagregat, 4 potopne i 3 motorne pumpe s pripadajućim cijevima za pomoć u obrani od poplave općini Kamanje. U pripravnost je jučer bio stavljen i modul za spašavanje iz voda Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Mjesta na području Ozlja još uvijek pod vodom

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni jer se voda s prometnica sporo povlači iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Stjepana Basara za Hrvatsku radioteleviziju.

Kako nam javlja čitateljica iz Zorkovca poplava je većih razmjera na što su i navikli stanovnici ovog područja, ali nije prva takva ikad i šteta nije velika. To nije slučaj nizvodno, u naselju Zelengaj na području grada, u kojem mještani ne pamet ovakvu poplavu. 

- Gdje je trebalo vreća, najlone, tu smo ostavili, pomogli ljudima složiti zečje nasipe, prema garažama ili prema stambenom dijelu kuće, kazao je zapovjednik VZ grada Ozlja Vlatko Pećaver za HRT.

Na ovom području ovakve poplave nije nitko očekivao.

- Ne, ne mislim da nitko, evo ni stariji građani se ne sjećaju kada je zadnji put tako bilo. U ovim razmjerima nitko nije očekivao, poručila je gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.

Na ozaljskom području prema informacijama HAK-a još uvijek je za promet zatvorena lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac te LC34028 u mjestu Jaškovo, kao i državna cesta D228 Mahično - Ozalj. 

Vodostaj obarao rekorde

U 19 sati vodostaj Kupe na mjernoj postaji Metlika iznosio je 505 m, što je 14 cm manje nego sat ranije. U vodnom valu najveći vodostaj na ovom području zabilježen je jučer od 16 do 17 sati i iznosio je 698 m.

Na mjernoj jedini Kamanje u 19 sati vodostaj Kupe bio je 492 m, 24 cm manje u odnosu na sat vremena ranije. Najveći vodostaj na ovom mjernom mjestu zabilježen je jučer od 17 do 18 sati i iznosio je 677 m, što je 8 cm manje od rekordne 1966. godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!