ŽUPANIJA / OZALJ

POZITIVAN PRIMJER

Među prvima u Hrvatskoj! Ozaljsko Gradsko vijeće jednoglasno za ukidanje komunalne naknade privatnim pružateljima usluge smještaja za starije osobe

Među prvima u Hrvatskoj! Ozaljsko Gradsko vijeće jednoglasno za ukidanje komunalne naknade privatnim pružateljima usluge smještaja za starije osobe

Vijećnica Latin te najavila kako će udruga "starKA" s takvim zahtjevom ići i na ostale gradove u Hrvatskoj te naglasila je kako je ovo korak k izjednačavanju korisnika u javnom i privatnom sektoru.

Iako je Gradska vijećnica često poprište nadmudrivanja i političke moći  ponekad ne mali broj strana, ovaj puta po pitanju jedne teme to nije bio slučaj u gradu Ozlju. Na dnevnom redu zadnje sjednice Gradskog vijeća prošlog tjedna našla se odluka o komunalnoj naknadi, koja je mijenjana jednim dijelom zbog promjene klasifikacije djelatnosti na nacionalnoj razini. 

Prema postojećem prijedlogu, za prostor u kojem se obavlja djelatnost socijalne skrbi bez smještaja predviđen koeficijent 1, dok je za socijalnu skrb sa smještajem predviđen koeficijent od 2.5 od najviših pet.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svoj prijedlog iznijela je gradska vijećnica Sabina Angelina Latin, ujedno i predsjednica Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije "starKA". Kako je za KAportal komentirala, često se u Gradskom vijeću grada Ozlja spominje javni interes pa, kad već govorimo o njemu, upozorava da postoji čitava jedna organizirana djelatnost od javnog interesa. 

- To je socijalna skrb. Skrb je to čije važnosti za ostatak naših života nitko od vas ovdje nije svjestan, pa vjerojatno ni ja koliko god se tim problemima bavila. Mi starimo i neće proći dugo, a bit ćemo jedna od najugroženijih skupina – stari i nemoćni i gotovo svatko od nas će trebati neki vid pomoći socijalne skrbi. Danas ta djelatnost bilježi mnogo problema, od manjka usluga, preko nezadovoljavajuće kvalitete do nemogućnosti plaćanja za istu. Mi već danas možemo učiniti nešto da se to popravi. Možemo donijeti odluku – da se nekretnine u kojima se obavlja socijalna djelatnost bez obzira na tip korisnika oslobode plaćanja komunalne naknade ili da se barem skrb sa smještajem s koeficijenta 2,5 spusti na razinu kućanstva jer upravo je smještaj, osim što je deficitaran, postao nedostupan zbog cijena, komentirala je Latin.  Dodala je i sljedeće.

- Da izbjegnemo pogrešna tumačenja – budući da i sama obavljam djelatnost socijalne skrbi, moram reći – ne tražim ovo za sebe. Nisam ja ta koja tu naknadu plaća, plaćaju je moji korisnici. Svaku ulaznu fakturu plaćaju moji korisnici. Ja mogu donirati i činim to zajedno s članovima svoje obitelji,  nenaplaćeno vrijeme i nenaplaćen rad za socijalnu skrb, ali ulazne troškove ne mogu.

Gradonačelnica Lidija Bošnjak komentirala je za KAportal kako je prijedlog podržala budući da je i sama upoznata s važnim problemima socijalne skrbi, te predložila da se komunalna naknada ukine. Dodala je i da komunalnu naknadu već ne plaćaju javne ustanove socijalne i zdravstvene skrbi na području grada, a ovim prijedlogom to bi se proširilo i na privatne pružatelje socijalne skrbi za starije osobe.

Istakula je i kako vodeći računa o stanovnicima treće životne dobi, Grad Ozalj je i povisio iznose jednokratnih naknada umirovljenicima s najmanjim primanjima koje isplačuje prilikom blagdana. 

Prijedlog gradonačelnice u konačnici je jednoglasno podržalo i Gradsko vijeće, na što je zahvalila vijećnica Latin te najavila kako će udruga "starKA" s takvim zahtjevom ići i na ostale gradove u Hrvatskoj. Naglasila je kako je ovo korak k izjednačavanju korisnika u javnom i privatnom sektoru.

Izdvojeno


Reci što misliš!