ŽUPANIJA / OZALJ

KORAK DO OBNOVE

Imamo sve detalje! Vlada potvrdila Sporazum o obnovi graničnog mosta u Obrežu Vivodinskom - u tri godine ŽUC-u će biti preusmjereno gotovo pola milijuna eura

Imamo sve detalje! Vlada potvrdila Sporazum o obnovi graničnog mosta u Obrežu Vivodinskom - u tri godine ŽUC-u će biti preusmjereno gotovo pola milijuna eura

Prije početka radova uskladit će se projektni elementi odnosno dokumentacija povezana s izvođenjem radova na mostu, na prilaznim cestama i pripadajućoj infrastrukturi

Tjedan dana nakon potpisivanja izmjene Sporazuma između resornih ministarstva dviju država o izgradnji cestovnog graničnog mosta u Obrežu Vivodinskom, o čemu je KAportal tada izvijestio, isti je došao na sjednicu Vlade Republike Hrvatske.

Prihvaćen je jednoglasno kao osnova za vođenje pregovore na način da se izmijene navodi koji se odnose na bivši granični prijelaz, a iniciran je od strane Grada Ozlja i susjedne slovenske Općine Metlika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sporazumom se navodi kako su Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije upoznate kako je postojeći cestovni most preko potoka Kamenica, između hrvatskog naselja Obrež i slovenskog naselja Božakovo na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici dotrajao i ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima potrebnim za siguran i nesmetan promet i prelazak granice.  

Cilj i jednoj i drugoj strani je svim putnicima, a posebno stanovnicima pograničnog područja, omoguće sigurniji i brži prelazak državne granice. Ovim Sporazumom osigurat će se projektne, imovinskopravne i tehničke uvjete potrebne za izgradnju mosta i priključnih prometnica. 

Prije početka radova uskladit će se projektni elementi odnosno dokumentacija povezana s izvođenjem radova na mostu, na prilaznim cestama i pripadajućoj infrastrukturi.

Definirano je da za izradu projektne dokumentacije za izgradnju mosta zadužena je slovenska strana, a inspekcijski nadzor na radovima za vrijeme izgradnje mosta obavljat će zajednički predstavnici nadležnih službi.

Za izgradnju mosta bit će raspisan međunarodni javni natječaj. Troškove za projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta snosit će slovenska strana, onih na izdavanju dozvola snosit će države svaka za sebe.

Za izgradnju mosta i uređenja korita na području mosta pokrit će države u jednakim dijelovima dok troškove izgradnje i prilagodbe prilaznih cesta do mosta na vlastitom državnom području svaka od država snosit će sama. 

Rokovi nisu jasno definirani. Navedeno je tek da pripremni radovi i svi ostali radovi na izgradnji mosta izvodit će se u razumnim rokovima, koji će omogućiti završetak izgradnje mosta i priključnih prometnica u što kraćem vremenu, kako bi bio otvoren nesmetan međunarodni cestovni promet.

Za hrvatski dio izgradnje mosta i priključnih cesta potrebno je 450 tisuća eura koja će se osigurati u državnom proračunu za 2024. s projekcija za 2025. i 2026. godinu. Iznos će biti preusmjeren kao kapitalna pomoć županijskim upravama za ceste za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta. 

Izdvojeno


Reci što misliš!