ŽUPANIJA / OZALJ

OBNOVILI BRATSTVO

Proslavljena 40. obljetnica bratimljenja Grada Ozlja i Općine Metlika: Ukidanjem granica nakon 32 godine imamo izvrsnu priliku za jačanje suradnje u svim područjima

Proslavljena 40. obljetnica bratimljenja Grada Ozlja i Općine Metlika: Ukidanjem granica nakon 32 godine imamo izvrsnu priliku za  jačanje suradnje u svim područjima
Grad Ozalj

Inicijativa za bratimljenje dviju susjednih prekograničnih lokalnih jedinica nastala je 1982. godine kada je otvorena cesta na području Žumberka

U petak je u Kulturnom domu Metlika održana svečanost povodom 40. godišnjice pobratimljenja Općine Metlika i Grada Ozlja prilikom koje je i obnovljen potpis Povelje o bratimljenju. 

Potpisivanjem dokumenta, Grad Ozalj i Općina Metlika obvezale su se na daljnju suradnju, razmjenu iskustava i postignuća u svim područjima društvenog života te njegovanje vrijednog prijateljstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inicijativa za bratimljenje dviju susjednih prekograničnih lokalnih jedinica nastala je 1982. godine kada je otvorena cesta na području Žumberka, a kojoj su nazočili tadašnji najviši predstavnici vlasti iz Ozlja, Karlovca i Metlike te predstavnici armije koji su u Drugom svjetskom ratu bili na Žumberku i Gorjancima. Čelnici obiju strana jednoglasno su prihvatili prijedlog i sljedećih su godina radili na suradnji na gospodarskom i drugim područjima.

Iz Grada Ozalj poručili su kako je ukidanje granica i ulazak Hrvatske u Schengen dovelo do prostora za još bolju suradnju i druženja te zajedničke projekte na dobrobit naših stanovnika.

- Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti nakon brisanja granica je inicijativa za obnovu mosta preko potoka Kamenica na relaciji Obrež Vivodinski – Božakovo. Imamo i izuzetno dobru suradnju između vatrogasaca s obje strane granica, što dokazuje i zajednička prijava u sklopu Programa prekogranične suradnje interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027. Prošle godine započeta je intenzivnija suradnja i na razini naših dviju turističkih zajednica vezano za eno i gastro tradiciju te posebnosti regije uz Kupu. Isto tako, traje dugogodišnja uzajamna potpora naših vinogradara i vinara vinskim priredbama Vinska vigred v Beli Krajini i Dani vina u Vivodini ocjenjivanjem vina iz obje regije. Veselimo se nastavku suradnje i zajedničkim projektima.

- Osim mješovitih brakova s ​​obje strane granice, obrade zemlje i šuma, gospodarske suradnje, suradnje društava i svakodnevnih radnih migracija, naše bratstvo oduvijek je odlikovano srdačnim i iskrenim druženjem naših stanovnika i nesebičnom međusobnom pomoći u teškim vremenima, poručili su iz Općine Metlika te nastavili kako nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, uvođenja eura i ukidanja graničnih kontrola nakon 32 godine, imaju izvrsnu priliku za daljnje produbljivanje i jačanje suradnje u svim područja.

Uz prigodan program nastupile su Dječje folklorne skupine KUD-a Vivodina i KUD-a Vrhovac, Mlinček iz Dječjeg vrtića Metlika te učenici OŠ Slava Raškaj Ozalj i učenici Glazbene škole Karlovac – ogranak Ozalj, učenici OŠ Metlika i OŠ Podzemelj.

Izdvojeno


Reci što misliš!