ŽUPANIJA / OZALJ

ŽELE PODRUŽNICU

Ni spajanje vodovoda ne ide baš lako! Gradonačelnica Bošnjak inzistira da Komunalno Ozalj ostane podružnica, najavljen sastanak s gradonačelnikom Mandićem

Ni spajanje vodovoda ne ide baš lako! Gradonačelnica Bošnjak inzistira da Komunalno Ozalj ostane podružnica, najavljen sastanak s gradonačelnikom Mandićem
foto ilustracija PIXSELL/Komunalno Ozalj

Zanima nas do kuda su oni došli u postupku koji predstoji tom pripajanju, kakve su razlike u cijeni vode, plaćama pa se postavlja i pitanje kako to ujednačiti. Ali ono najvažnije, inzistiramo da Ozalj postane podružnica, poručila je gradonačelnica

Nakon što je Ustavni sud donio odluku kojom odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH postupci pripajanja na terenu krenuli su dalje. 

Podsjetimo da je početkom 2022. godine na snagu stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom će se znatno smanjiti broj isporučitelja vodnih usluga. Zbog navedenog spajanja, više jedinica lokalne samouprave od Prevlake pa sve do Vukovara, među kojima i grad Ogulin iz Karlovačke županije digli su ustavnu tužbu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ustavni sud je prošle godine u ožujku donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu. Početkom ove godine odbio je tužbe svih gradova i općina i ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama u skladu s Ustavom.

I s ovom odlukom suda nije se sakrilo nezadovoljstvo protivnika koji ističu da ovakvo zakonsko rješenje samo po sebi ne može popraviti stanje u vodoopskrbi, naglašavajući pritom da se ovakvim okrupnjivanjem žele stvoriti uvjeti da se u dogledno vrijeme vodoopskrba privatizira.

S druge strane, i u gradu Ozlju ima "problema" po tom pitanju. 

Naime, temeljem novog Zakona i uredbe Komunalno Ozalj d.o.o. trebalo bi se pripojiti Vodovod i kanalizaciji d.o.o. Karlovac, a gradonačelnica Lidija Bošnjak na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća istaknula je kako je neophodno da Ozalj ima svoju podružnicu.   

- Smatram da je to za dobrobit građana Ozlja i da je lakše upravljati da imamo tu voditelja podružnice koji u svakom trenutku može rasporediti djelatnike na naše područje i onda se puno toga ne bi ni promijenilo, poručila je gradonačelnica. 

No, problem predstavlja što Komunalno Ozalj nema uvjete da postane podružnica, fali "nekoliko" kubika. Naime, zakonska je obveza ustrojavanja podružnica u sjedištu postojećih isporučitelja vodnih usluga koji isporučuju najmanje 500.000 kubnih metara vode za ljudsku potrošnju godišnje. Ili manje, ali ako je svrsishodno. 

Gradonačelnica ističe kako bi trebalo u ovom konkretnom slučaju uzeti u obzir područje općine Krašić iz susjedne Zagrebačke županije koje pokriva Komunalno Ozalj. O toj temi, u planu je i sastanak s gradonačelnikom Damirom Mandićem i vodstvom ViK-a.  

- Zanima nas do kuda su oni došli u postupku koji predstoji tom pripajanju, kakve su razlike u cijeni vode, plaćama pa se postavlja i pitanje kako to ujednačiti. Ali ono najvažnije, inzistiramo da Ozalj postane podružnica, poručila je gradonačelnica. 

Izdvojeno


Reci što misliš!