ŽUPANIJA / SLUNJ

Zahvaljujući "Vodenim tajnama", Slunj dobiva prve biciklističke vodiče – za polaznike iz Karlovačke županije tečaj besplatan, licenca vrijedi u cijeloj zemlji

Zahvaljujući
foto ilustracija Pixabay.com

Osim turističkih, u drugom najgostoljubljivijem gradu na svijetu, Slunju, uskoro će posjetitelje voditi i biciklistički vodiči i to zahvaljujući EU projektu "Vodene tajne Slunja".

Do 20. ožujka, naime, traju prijave za sudjelovanje u programu edukacije biciklističkih vodiča, a zainteresirani to mogu učiniti putem obrasca na web stranici Turističke zajednice Slunja. U TZ-u očekuju 20 polaznika, te napominju da je edukacija za one iz Karlovačke županije besplatna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Aktivnost podrazumijeva razvoj programa za biciklističke vodiče kroz interaktivne radionice tj sadržaj će se definirati u skladu s iskustvima i potrebama kako turista tako i turističkih vodiča. Naglasak radionice biti će stavljen na uspješno korištenje interpretacijskih alata za širenje svijesti o važnosti očuvanja prirodne baštine (verbalnih, vizualnih i prostornih) te olakšavanje kretanja i sigurnost cikloturista na predviđenim stazama koje su definirane i označene tijekom 2016 i početkom 2017. godine. Aktivnost pridonosi održivom korištenju resursa destinacije i dobroj promociji kao destinacije za selektivni turizma. Nakon upoznavanja vodiča sa sadržajem destinacije i njene promocije kao ciklo destinacije očekuje se utjecaj na povećanje broja cikloturista na području Slunja, objasnio je Josip Gračan iz Turističke zajednice.

Oni koji osposobljavanje s uspjehom završe, dobit će uvjerenje na osnovi kojeg će im u Hrvatskom biciklističkom savezu biti izrađena licenca biciklističkog vodiča za 2019. godinu.

- Bez koje se, prema našim saznanjima, nakon ove godine neće moći voditi ture cikloturista. Ista licenca se ne izdaje za lokalno područje kao licenca turističkog vodiča, već je važeća za cijelo područje Republike Hrvatske, napomenuo je Gračan.

Osposobljavanje biciklističkih vodiča dio je projekta "Vodene tajne Slunja", vrijednog više od 23 milijuna kuna, koji EU sufinancira s 85 posto iznosa. Provodi ga Grad Slunj s Turističkom zajednicom i JU Natura Viva, a njime je, između ostalog, predviđeno razvijanje nove i unapređenje postojeće turističke infrastrukture na užem području Značajnog krajobraza Slunjčica. Tako je izgrađen novi drveni pješački most i nova šetnica u Rastokama, info-centar u Rastokama, rekonstruiran most sv. Ivan i obnovljena "stara" šetnica u Rastokama, postavljeni putokazi, interpretacijske table, stolovi, klupe, sjenice, koševi za otpad, solarne klupe..., te provedene edukacije za razvoj novih turističkih i znanstvenih usluga, usluga za slijepe i slabovidne osobe. Razvoj destinacije trebao bi pridonijeti i gospodarstvu, te novim zapošljavanjima u turističkim, ugostiteljskim, uslužnim i proizvodnim djelatnostima. Projekt se provodi do kolovoza 2020.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!