ŽUPANIJA / SLUNJ

Grad Slunj za ravnatelja Knjižnice i čitaonice postavio dogradonačelnika Ivana Požegu, hrvatskog branitelja i - vodoinstalatera

Grad Slunj za ravnatelja Knjižnice i čitaonice postavio
dogradonačelnika Ivana Požegu, hrvatskog branitelja i -
vodoinstalatera

Vršiteljem dužnosti ravnatelja Knižnice i čitaonice u Slunju imenovan je Ivan Požega, dogradonačelnik Grada Slunja, branitelj, po struci vodoinstelater. Živi zid Slunj kaže kako se na javni natječaj za to radno mjesto u međuvremenu javilo troje ljudi, dvoje od njih ima propisanu visoku stručnu spremu, ali nema pet godina radnog iskustva, pa tako ne ispunjavaju uvjete iz natječaja. Zato je dogradonačelnik Požega i dalje vršitelj dužnosti na tom radnom mjestu. O slunjskom slučaju Živi zid je objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"U Slunju je nedavno preminuo ravnatelj Knjižnice i čitaonice Slunj, Nikola Živčić. S obzirom na Zakonske odredbe, Grad je dužan odabrati vršitelja dužnosti funkcije, za kojega je gradonačelnik Slunja predložio, ni manje ni više nego – dogradonačelnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po struci vodoinstalater, vojni umirovljenik i dogradonačelnik, a po novome i ravnatelj Knjižnice u Slunju. S druge strane, mladi obrazovani ljudi koji su završili traženi fakultet, ne mogu dobiti mjesto na funkciji jer ne ispunjavaju uvjete natječaja koji kažu da je potrebno 5 godina iskustva na radnom mjestu ravnatelja. Takve uvjete u našoj državi ne može ispuniti itko, s obzirom da se mladim ljudima ne pružaju mogućnosti zaposlenja i stjecanja iskustva, već se posao dodjeljuje s obzirom na poznanstva.

Nije li tragikomičan ovaj paradoks: Gradonačelnik Slunja reći će “Ne mogu ja tu ništa, takav je zakon.” A zakon piše njegova stranka i upravo je on taj koji bi ju kao pojedinac, odnosno član HDZ stranke, svojim primjerom trebao mijenjati. Pet godina studija trebao bi biti i jest sasvim dovoljan temelj za nastavak obrazovanja u odabranoj struci, kroz vršenje određene funkcije. Zašto mladi studiraju ako ne da bi stekli uvid u zvanje i struku, i temelje iz kojih će moći bez problema koračati dalje. Sigurno kvalitetnije i efikasnije nego onaj tko nema ikakvog znanja i iskustva u području.

Dokad ćemo uskraćivati prava i mogućnosti našim diplomatima? Studenti bi trebali biti nositelji sustava, zajedno sa umirovljenicima I svim ostalim građanima. Vlast proizlazi iz naroda, zar je želja naroda da ulaže u obrazovanje svoje djece, a potom da ta ista djeca pate jer se ne mogu zaposliti? Dokad ćemo dopuštati da određeni vuku vodu na svoj mlin? Voda je zajednička i krajnje je vrijeme da ju počnemo dijeliti", napisao je Živi zid.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!