ŽUPANIJA / SLUNJ

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Na nekadašnjem srednjovjekovnom naselju i trgovištu u Slunju provode se arheološka istraživanja

Na nekadašnjem srednjovjekovnom naselju i trgovištu u Slunju provode se arheološka istraživanja

Cilj arheoloških istraživanja na najstarijem dijelu grada je utvrditi povijesne slojeve, provesti usporedbu i analizu povijesnih dokumenata te pripremiti prezentaciju.

U gradu Slunju u tijeku su arheološka istraživanja na Trgu Zrinskih i Frankopana, koji predstavlja najstariji dio grada. Prostor je to nekadašnjeg srednjevjekovnog naselja i franjevačkog samostana, čije temeljne odrednice zadržane su do danas. 

O Trgu Zrinskih i Frankopana Boris Vučić Šneperger, dipl.ing.arh. autor konzervatorske studije Trga, navodi kako se je središte starog naselja razvilo na visoravni uz južnu obalu Slunjčice, pored nekadašnjeg franjevačkog samostana te je naselje godinama odolijevalo nedaćama, stalnim osmanlijskim prodorima i samodestrukciji vojne vlasti. U dvorištu „Petkovićeve kuće“ na dubini od približno 2m otkriveni su temelji unutarnjeg i vanjskog zida koji su s južne strane branili srednjovjekovno slunjsko naselje.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slunjsko trgovište imalo je svojevrsnu samostalnost uz obvezu plaćanja poreza za trgovanje, otkriva dalje Vučić Šneperger, te dodaje kako njegovi stanovnici nisu bili kmetovi, feudalčevi podanici, već trgovci i obrtnici te slobodni seljaci ili povlašteni kmetovi. Trg i njegov okoliš se godinama mijenjao i s vremenom postao od vojnog središta s krajiškim upravnim zgradama, tjedno sajmište s pripadajućom mu okolicu. Nekada su tu bili brojni zanatlije, obrtnici o kojima svjedoče povijesni dokumenti, primjerice u Slunju je početkom 19. stoljeća djelovao značajan broj obrtnika, među kojima je bilo preko pedesetak zidara, 12 tesara, šest puškara,  četiri bravara, devet potkivača, sedam postolara, tri krojača, lončari, dimnjačar.

Iz Grada Slunja poručuju kako je cilj arheoloških istraživanja utvrditi povijesne slojeve i pravac pružanja srednjovjekovnog obrambenog zida. Nakon završetka terenskog dijela istraživanja planira se provesti analiza, usporedba s arhivskom dokumentacijom, donijeti zaključci i predložiti način prezentacije. Radove izvodi tvrtka Arheo-plan d.o.o. iz Dubrovnika, njihova ugovorena vrijednost iznosi 99.906,25 kuna bruto, a financiraju se iz gradskog proračuna.

Izdvojeno


Reci što misliš!