ŽUPANIJA / SLUNJ

SMEĆE NIJE OTPAD

Ministar Ćorić u petak u Slunju - otvorit će novoizgrađeno reciklažno dvorište za efikasno razvrstavanje otpada

Ministar Ćorić u petak u Slunju - otvorit će novoizgrađeno reciklažno dvorište za efikasno razvrstavanje otpada

Vrijednost izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta u Slunju iznosilo je gotovo 2,5 milijuna kuna

Otkako je Hrvatska krenula u eru (bez)uspješnog gospodarenja otpadom, obveza jedinice lokalne samouprave je uspostava sustava razvrstavanja otpada na kućnom pragu, koji ujedno podrazumijeva i izgradnju i opremanje zasebnih prostora namijenjenima za privremeno skladištenje pojedinih vrsta otpada proizvedenih u kućanstvu.

Među ostalim gradovima i općinama na području Karlovačke županije, i Grad Slunj je ispunjavajući zakonsku obvezu i raspoloživim sredstvima Europske Unije realizirao projekt izgradnje takozvanog reciklažnog dvorišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako kažu iz Grada, glavni cilj projekta bio je doprinijeti povećanju stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega problematičnog otpada iz kućanstva čime će se osigurati njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje.

U reciklažnom dvorištu građani Slunja umjesto odbacivanja smeća u miješani komunalni ili okoliš, privremeno će odložiti gotovo sve vrste proizvedenog otpada, kao što su elektronički, glomazni otpada manjih dimenzija i mase, uključujući dio otpada nastalog tijekom manjih građevinskih zahvata u kućanstvima, otpad posebnih kategorija kao primjerice ambalaže koja se ne nalazi u sustavu povratne naknade većih dimenzija ili mase, neprikladne za prikupljanje u spremnicima na javnoj površini ili na kućnom pragu, te plastike koja nije ambalažni otpad.

Ukupna vrijednost projekta, uključujući popratne aktivnosti kao što su stručni nadzor, koordinator, projektantski nadzor, edukativno-promotivne aktivnosti, konzultantske usluge iznosi 2,5 milijuna kuna, dok je udio sredstava iz EU fonda iznosio nešto manje od 2 milijuna kuna.

- Vlastita sredstva u iznosu od okvirno 500 tisuća kuna dodatno smo kandidirali na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU kako bi se učešće Grada Slunja u projektu svelo na minimum, pojašnjavaju iz gradske uprave, dodajući pritom kako nakon dobivene uporabne dozvole, pravo upravljanja i korištenja reciklažnog dvorišta prenijeto je na gradsko komunalno društvo Lipa d.o.o. koje će u narednom razdoblju organizirati njegovo funkcioniranje.

Reciklažno dvorište otvprit će u petak u 15 sati ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!