ŽUPANIJA / SLUNJ

HRVATSKA VOJSKA

Na slunjskom Poligonu "Stabilnost 21/1" pokazala da su pripadnici naših postrojbi spremni za izvršenje svih zadaća

Na slunjskom Poligonu
Foto: MORH/M. Čobanović / ilustracija

Na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik provedeno je završno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa GRAD uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO aktivnost u Poljskoj

U okviru niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”, na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja provedena je vojna vježba “Stabilnost 21/1”. Održano je završno bojevo gađanje uoči upućivanja 8. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Bojevo gađanje provedeno je iz topničkog naoružanja, samohodnih višecjevnih lansera raketa “Grad” BM-21 i dio je završnog ocjenjivanja borbene spremnosti postrojbi. Ocjenjivanje se provodi po CREVAL metodologiji, u kontinuitetu 72 sata u dvije faze, koje uključuju, administrativno ocjenjivanje i ocjenjivanje sposobnosti na zemljištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktor vježbe “Stabilnost 21/1”, bojnik Marijan Žukina istaknuo je kako su pripadnici pokazali glavnu zadaću koja proizlazi iz njihove misije.

- Radi se o pružanju vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihovih operacija. To je naša temeljna zadaća u Republici Poljskoj. Vidjeli smo danas motivirane, opremljene i obučene pripadnike koji su spremni za izvršenje svih zadaća, kazao je Žukina.

“Hrvatski bedem 1991.-2021.” obuhvaća niz aktivnosti i vježbi od travnja do lipnja kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima. Drugi dio vježbe “Stabilnost 21” provest će se od 26. do 30. travnja na vojnom poligonu “Gašinci”, gdje će se provesti ocjenjivanje operativnih sposobnosti hrvatskog kontingenta koji se upućuje u misiju KFOR u Republiku Kosovo. Na vježbi “Stabilnost 21” ukupno sudjeluje do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Izdvojeno


Reci što misliš!