ŽUPANIJA / SLUNJ

UOBIČAJENA POJAVA?

Primijećeno zamućivanje rijeke Slunjčice, Grad zatražio hitnu reakciju Hrvatskih voda - evo što su odgovorile

Primijećeno zamućivanje rijeke Slunjčice, Grad zatražio hitnu reakciju Hrvatskih voda - evo što su odgovorile
Grad Slunj

Po sličnoj prijavi i prije dvije godine laboratorij Hrvatskih voda radio je uzorkovanje rijeke Slunjčice.

Ovih dana je na području grada Slunja primijećeno zamućivanje rijeke Slunjčice, te je Grad zatražio hitnu reakciju i intervenciju Hrvatskih voda. Kako je rijeka Slunjčica prirodni vodotok u koji se od njenog izvora do ušća u rijeku Koranu ulijevaju oborinske vode s okolnog terena po površini ili po povremenim manjim potocima, prema stajalištu Hrvatskih voda, to je ujedno jedan od mogućih onečišćenja i zamućenja u vrijeme intenzivnih pljuskova nakon dužeg sušnog perioda.

- Prema našim saznanjima, na slunjskom području prošlo je nevrijeme s intenzivnim pljuskom, kada je zamućenje Slunjčice i primijećeno, te je Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije vršio redovno uzorkovanje vode rijeke. No, važno je napomenuti da je glavni preduvjet svakog uzorkovanja vode definiranje parametara, koji će se ispitivati. Dakle, uzorkovanje ne znači uzimanje uzorka vode i analiza kojom će se dokazati što se sve u vodi nalazi. Drugim riječima, ukoliko nemamo poznat uzrok onečišćenja na koji ćemo vršiti analizu, svaka druga analiza može samo izmjeriti standardne parametre (BPK5, KPK, kiselost i sl.) takva analiza uglavnom ne može dokazati uzrok onečišćenja – objavio je Grad Slunj odgovor iz Hrvatskih voda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, ova pojava zapažana je i prijašnjih godina uglavnom u ljetnim mjesecima nakon dužih sušnih perioda i kako kažu u Hrvatskim vodama, vrlo je izvjesno da se i u ovom slučaju radi o prirodnom zamućenju rijeke od oborinskih voda, koje se u nju slijevaju. Po sličnoj prijavi i prije dvije godine laboratorij Hrvatskih voda radio je uzorkovanje rijeke Slunjčice i rezultati su bili zadovoljavajući s izvjesnim pogoršanjem tek na samim Rastokama, koje je vezano uz odvodnju otpadnih voda.

Izdvojeno


Reci što misliš!