ŽUPANIJA / SLUNJ

PROCEDURA

Turizam "vrući krumpir" u Gradskom vijeću Slunja? Zaiskrilo između HDZ-a i direktora TZ Dragana Smrzlića oko procedure usvajanja njegovog izvješća

Turizam

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bilo je i godišnje financijsko izvješće gradske Turističke zajednice

Između Grada Slunja i tamošnje gradske Turističke zajednice očito ne cvatu ruže, a sad je između direktora TZ Dragana Smrzlića i Grada "zaiskrilo" na sjednici Gradskog vijeća povodom poprilično banalne teme oko (ne)usvajanja godišnjeg i financijskog izvještaja Turističke zajednice.

Naime, direktor turističke zajednice Smrzlić tvrdio je kako se o godišnjem i financijskom izvještaju Turističke zajednice grada Slunja, koji je bio na dnevnom redu Gradskog vijeća, može voditi rasprava i da se on daje na znanje, a ne da se usvaja. S druge strane, iz Grada su tvrdili suprotno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Gradsko vijeće usvaja izvješće iz razloga što Grad financira Turističku zajednicu i to izuzetno značajno u prethodnoj i ovoj godini. No, na ovoj sjednici predlaže se da se Izvješće primi na znanje, iz razloga što postoje diskrepancije u financijskim izvješćima odnosno u različitim izvješćima koje TZ dostavlja različitim tijelima. Iz tog razloga je prijedlog da Gradsko vijeće ne usvoji izvješće za prošlu godinu nego da ga samo primi na znanje, pojasnila je gradska pročelnica Zdenka Špelić.

Na to se nadovezala gradonačelnica grada Slunja Mirjana Puškarić, također potvrdivši da ukoliko se netko financira iz gradskih izvora više od 50 posto, onda je dužan podnositi izvješće Gradu.

Direktor Smrzlić na to je kazao kako u ovoj i prošloj godini, Grad je po prvi puta izdvojio malo više novaca za financiranje Turističke zajednice i to zbog spleta okolnosti odnosno COVID-19 bolesti. Na to je pak reagirao predsjednik Gradskog vijeća i bivši gradonačelnik Jure Katić.

- Pusti okolnosti, ti opet ne bi mogao funkcionirati da ti nije Grada, ne bi mogao sam poslovati i ne bi mogao postojati, ponovio je Katić.

Ovakva računica prema mišljenju direktora Smrzlića prošla bi tek u ovoj i prošloj godini, jer kako naglašava Turistička zajednica ima svoje osnovne prihode od kojih se financira, a do Grada je koliko želi uložiti u turizam.

- To je ujedno jedna druga priča, a kad smo se već dotakli tih sredstava, i nisu baš „neka“, prokomentirao je Smrzlić.

Na što je predsjednik Katić ponovio: „Da nema Grada, ne bi bilo ni vas“. No, takvo mišljenje direktor Smrzlić uporno ne dijeli, dodavši pritom kako je Turistička zajednica osnovana po zakonu.

Inače, Turistička zajednica Grada Slunja, u prošloj godini zabilježila je pad od 82,76% u dolascima, te 84,85% u noćenjima, u odnosu na 2019. godinu, što bi u brojkama značilo da je Grad Slunj posjetilo svega 10 841 gostiju, koji su ostvarili 17 805 noćenja. U financijskom pogledu, ostvarila je 2,02 milijuna kuna prihoda, od čega nešto više od pola milijuna kuna iz proračuna Grada Slunja, dok su rashodi bili u visini od 1,9 milijuna kuna.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!