ŽUPANIJA / SLUNJ

ples milijuna

Grad Slunj želi graditi viseći most u Rastokama u projektu vrijednom 10 milijuna kuna, ali ima problem - vlasnici im ne žele prodati zemlju

Grad Slunj želi graditi viseći most u Rastokama u projektu vrijednom 10 milijuna kuna, ali ima problem - vlasnici im ne žele prodati zemlju

U proračunu su planirana sredstva za otkup ili izvlaštenje zemljišta, ali stvar se ne odvija po planu

Ima li izgradnja pješačkog mosta Slovin u Slunju potporu građana? Ako je vjerovati gradskom vijećniku Marku Skukanu (SDP) baš i ne, i to ne zbog same investicije već okolnog terena kojeg bi Grad trebao otkupiti, ali je izgledno da će se ići u postupak izvlaštenja.  

Naime, vijećnik Skukan je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća tražio pojašnjenje pozicije u proračunu na kojoj su planirana sredstva za otkup ili izvlaštenje zemljišta u već spomenutom projektu Slovin, točnije, zanimalo ga je kako će se vlasnici izvlastiti iz parcele ako istu ne žele prodati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradska pročelnica Zdenka Špelić pojasnila je kako postoji mogućnost da se s vlasnicima dogovori o cijeni zemljišta, u suprotnom se pokreće postupak izvlaštenja, u skladu sa zakonom.

- S obzirom da na parcelama ima puno vlasnika i suvlasnika, a koje su potrebne za izgradnju mosta, ne u smislu da se na njima nalazi samo most ili upornjaci mosta nego most nadvisuje te parcele, jako je teško s većim brojem osoba dogovoriti cijenu. Stoga se mora barem djelomično provesti izvlaštenje, odmah nakon lokacijske dozvole, kazala je pročelnica Špelić, te dodala kako se u postupku izvlaštenja mora napraviti procjena vrijednosti zemljišta, od strane minimalno tri geodetska vještaka i temeljem njihova nalaza utvrđuje se cijena zemljišta, koju Grad mora isplatiti vlasnicima odnosno suvlasnicima.

Takva procedura baš nije dobro sjela gradskom vijećniku Skukanu, koji je kazao:

- Kakvu mi poruku šaljemo s ovog mjesta građanima grada Slunja? Možete bezbrižno živjeti na svojim parcelama, u svojim kućama, dok nije u interesu Grada, koji vas može izvlastiti i oduzeti vam to.

Pročelnica Špelić pojasnila je kako postupak izvlaštenja nije oduzimanje zemljišta, već se vlasniku po tržišnoj cijeni tog zemljišta isplaćuje naknada. No, gradski vijećnik Skukan je mišljenja da ako netko ne želi prodati zemljište, ne može ga se natjerati da to mora prodati i za te novce. Na to se nadovezao predsjednik vijeća Jure Katić, komentiravši da ako je nešto u interesu Grada, onda bi trebalo voditi računa i o tome.

Inače, projekt Slovin obuhvaća izgradnju takozvanog visećeg pješačkog mosta, čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna kuna, a Grad sredstva planira osigurati unutar IP-A programa.

Izdvojeno


Reci što misliš!