ŽUPANIJA / SLUNJ

LAMPIONI ZA 352 ŽRTVE

Tužno sjećanje u gradu Slunju - programom "Da se nikad ne zaboravi" obilježena 30. obljetnica pada grada i progonstva Slunjana u Domovinskom ratu

Tužno sjećanje u gradu Slunju - programom

Gradonačelnica Mirjana Puškarić u svojem obraćanju medijima, prisjetila se 16. studenog 1991. godine

Grad Slunj danas obilježava 30.-tu obljetnicu pada grada i progonstva tisuće Slunjana u Domovinskom ratu. Kako je povodom tužne obljetnice za medije kazala gradonačelnica Mirjana Puškarić, tih je dana na križnom put iz Slunja i okolice krenula nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, spašavajući živote pred tenkovima, avionom i topništvom, pod pratnjom hrvatske policije i ZNG-a, prema susjednoj Bosni.  

- Na okupiranom području ostalo je 200-tinjak ljudi, trpeći kasnije veliki teror. Na žalost, nije moglo proći bez ljudskih žrtava, 352 poginulih na našem području u vrijeme Domovinskog rata, položilo je živote za slunjski kraj i Lijepu našu, kazala je gradonačelnica.  

Među stradalnicima bilo je i 70 žena starije dobi, jedna trudnica, jedva djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.   

- Danas, 30 godina nakon ovih nemilih događaja prisjećamo se herojstva i žrtve naših branitelja i svih patnji naroda slunjskog kraja, koji je živio u potpunoj izolaciji tri mjeseca, bez struje, hrane i vode, gotovo nenaoružan, naglasila je gradonačelnica Puškarić.  

“Da se nikad ne zaboravi” naziv je programa kojim Slunjani i ove godine obilježavaju ovu tužna obljetnicu, paljenjem lampiona za 352 žrtve, kolonom sjećanja i odavanjem počasti polaganjem vijenaca poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i policajcima. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!