ŽUPANIJA / SLUNJ

GRADSKO VIJEĆE

Grad Slunj dobio proračun težak 61 milijun kuna! Kritika bilo iz redova slunjskog SDP-a, ali na koncu vladajući dobili i njihovu potporu

Grad Slunj dobio proračun težak 61 milijun kuna! Kritika bilo iz redova slunjskog SDP-a, ali na koncu vladajući dobili i njihovu potporu
foto ilustracija - arhiva KAportala

Gradski vijećnik Skukan (SDP) kazao je kako već odavno u Slunju svijetli crveno svjetlo po pitanju opstanka stanovništva, no gradonačelnica Puškarić uvjerava kako Grad radi sve što je u njihovoj moći.

Grad Slunj u 2022. godinu ulazi s proračunom teškim 61 milijun kuna, a prema riječima gradonačelnice Mirjane Puškarić veliki potencijal Grad očekuje upravo iz nove EU perspektive. Kako ističe, bit će puno izazova jer prihodi Grada ne rastu, a rashodi i potrebe svakim danom su sve veće.  

Da je proračun zaista dosta ambiciozan ali i realan mišljenja je i gradski vijećnik Damir Vuković (SDP). Kako kaže, čisto radi informiranja javnosti, vlastiti prihoda grada iznose 17 milijuna kuna bez fiskalnog poravnanja, za plaće grada i djelatnika vrtića odlazi 13 posto od ukupnog proračuna, odnosno 6 milijuna. Pitanje je imao tek za projekt Babine gore, kao i pojašnjenje stavki sanacije Pavlovca koja iznosi 3,5 milijuna kuna i odvoza otpada u Rakovicu za preko 50 tisuća kuna godišnje.  

Gradonačelnica Puškarić kazala je kako je Babina gora županijski projekt koji se najavljuje za 2023. godinu i to je cjelovito rješenje za sve lokalne jedinice u našoj županiji. 

- No, mi smo dužni sanirati naše stanje pa tako i slučaj Pavlovac, koji je dugih niz godina eksploatiran. U samom projektu i projekciji našeg proračuna vidjeli ste sredstva jer se u siječnju raspisuje natječaj za sanaciju odlagališta otpada. To nije nešto što bismo htjeli nego je to naša obaveza, pojašnjava gradonačelnica. 

Što se tiče troškova odlaganja otpada u općinu Rakovica, gradonačelnica ističe kako je stanje takvo da oni imaju dozvolu da se tamo pune samo dvije kasete i kako je vrlo izgledno da neće još dugo trajati.  

- Tako da sanacija i cjelovito rješenje na Babinoj gori je ono što mi kao Grad priželjkujemo i što nam je potrebno, naglasila je gradonačelnica Puškarić.  

Gradskog vijećnika Hrvoja Paulića (SDP) zanimalo je čime se bavi i što prihoduje Pučko otvoreno učilište? Prema riječima gradonačelnice, svrha POU trenutno je u prvom redu organizacija manifestacija koje su u aktualnim epidemiološkim okolnostima ograničene. No, konkretnih planova ima i u drugim smjerovima.  

- Ciljevi su nam uvesti programe prekvalifikacije u suradnji sa Srednjom školom Slunj. S dožupanicom planiramo organizirati jedan sastanak, da vidimo u narednom razdoblju koje su mogućnosti, jer to bi zaista bio jedan pravi profil djelatnosti ove ustanove. U narednom razdoblju s obzirom na mehanizam EU fondova imamo najave da će biti mogućnosti prekvalifikacije ne samo ljudi koji su nezaposleni već i oni koji rade, a imaju želju ili bi htjeli promijeniti neko svoje zanimanje. Ima svoje mogućnosti, vjerujemo da ćemo i mi kao Grad ali i vi kao vijećnici moći u budućnosti kreirati i neke druge aktivnosti, najavila je gradonačelnica.  

Gradski vijećnik Marko Skukan (SDP) zanimalo je što Grad u narednom razdoblju planira poduzeti po pitanju opstanka stanovništva. 

- Svi smo svjedoci opadanja stanovništva, no u proračunu nisam vidio ništa što bi se po pitanju toga radilo. Bilo da je riječ o poticanju OPG, firmi, mladih obitelji, a crveno svjetlo svijetli odavno u gradu, ističe Skukan.   

Gradonačelnica Puškarić uvjerava ga kako možda nije pogledao detaljnije proračun. Naime, kako ističe, poticanje poduzetništva i poljoprivrede postoji. 

- Skromna su ali su od pomoći. Subvencioniralo se i autoprijevoznika koji je imao opasnost od ukidanja linija zbog covida, a to će se nastavit i u ovoj godini.  

Gradonačelnica je najavila i mogućnosti stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koje bi išle u smjeru revitalizacije slunjskog kraja. 

- U tijek je otkup određene kvadrature zemljišta s ciljem plana da se izgradi jedna zgrada s osam stanova. Ne želim na ishitreno o tome razgovarati da će to biti, ali u tom smjeru se pregovara. Grad je i u promišljanjima da otkupi parcele te da ih daruje mladima da grade i ostanu ovdje. Znam da su očekivanja velika, no morate razumjeti da su to mali koraci. Uz našu granu turizma, koja je sada u velikoj opasnosti treba se okretati i poduzetničkom duhu i poljoprivredi, jer smo upravo u ovim trenucima vidjeli kolika je to krhka grana. Uz poduzetnički inkubator i poslovnu zonu, ne mogu se složiti s vama da mi nismo okrenuti prema tome. Pozivali smo u proteklom razdoblju i naše poduzetnike i poljoprivrednike, imali smo višestruke sastanke sve u cilju promišljanja i da svi zajedno vidimo što je to bolje za naše bolje u budućnosti, poručila je Puškarić.  

Gradski vijećnik Skukan smatra kako bi trebalo puno agresivnije ići u to, te s poduzetnicima stvoriti jedan kvalitetan odnos.  

- Slažem se, ako imate ideje, spremni samo na dijalog u tom smjeru, ideja za razgovor su uvijek dobrodošle, poručila je gradonačelnica.  

Na tu temu nadovezao se i vijećnik Paulić komentirajući kako je 100 tisuća kuna za djecu u obliku jednokratnih pomoći za novorođenčad u jednoj godini za jedan grad Slunj malo. Gradonačelnica je napomenula da tu treba uzeti u obzir projekte proširenja dječjeg vrtića i popodnevnog boravka, koji su zalog za budućnost ovog kraja.  

Iako poprilično kritičan i sugestivan na prijedlog proračuna, slunjski SDP bez zadrške digao je ruku za, protiv je bio tek jedan vijećnik, Željko Lustig (DP).

Izdvojeno


Reci što misliš!