ŽUPANIJA / SLUNJ

NERALIĆEVI DANI

Grad Slunj odao počast Milanu Neraliću - prvom hrvatskom osvajaču olimpijske medalje! Na svečanosti sudjelovala i županica Karlovačke županije

Grad Slunj odao počast Milanu Neraliću - prvom hrvatskom osvajaču olimpijske medalje! Na svečanosti sudjelovala i županica Karlovačke županije

U Pučkom otvorenom učilištu u Slunju otvorena je izložba eksponata olimpijca Milana Neralića.

Polaganjem vijenaca ispred rodne kuće Milana Neralića danas su u gradu Slunju započeli Neralićevi dani u čast na proslavljenog hrvatskog olimpijca.

Milan Neralić rođen je u Slunju 26. veljače 1875., a umro u Bečkom Novom Mjestu 17. veljače 1918. Bio je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama, jedan od najboljih mačevalaca u Austro – Ugarskoj, također i učitelj mačevanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi je u povijesti primijenio „leteći ispad“, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Na mačevalačkom turniru nastupio je u konkurenciji profesionalnih učitelja mačevanja. 

Svečanost je nastavljena otvaranjem izložbe eksponata olimpijca u Pučkom otvorenom učilištu Slunj. Izložbu je postavio Hrvatski mačevalački savez, a sve o izlošcima, ali i tehnici mačevanja, posjetiteljima je podrobno opisao i predstavio predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin.

Počast ovom hvaljenom hrvatskom olimpijcu iskazala je i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin zajedno s gradonačelnicom grada Slunja Mirjanom Puškarić i brojnim okupljenim građanima.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!