ŽUPANIJA / SLUNJ

KAKO IH ZADRŽATI?

Demografski oporavak okosnica gradske vlasti u Slunju - poticaji mladima i obitelji sve izdašniji, u ovoj godini osigurano gotovo 3 milijuna kuna u proračunu

Demografski oporavak okosnica gradske vlasti u Slunju - poticaji mladima i obitelji sve izdašniji, u ovoj godini osigurano gotovo 3 milijuna kuna u proračunu
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najveći dio otpada na sufinanciranje boravka djece u Dječjem vrtiću, koje Grad pokriva u visini od 70 posto.

Demografski poticaji grada Slunja iz godine u godinu sve su izdašniji. U ovoj godini izdvajanja iz gradskog proračuna u tu svrhu iznose gotovo tri milijuna kuna. Najveći dio odnosi se za sufinanciranje boravka djece u Dječjem vrtiću.  

Kako pojašnjavaju iz gradske uprave, sufinanciranje smještaja djece u vrtić kreće se u visini od 70 posto ukupne ekonomske cijene smještaja, koja iznosi oko 1.996 kuna mjesečno po djetetu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za oko 120-tero djece u DV Slunj, roditelj plaća mjesečno 500 kuna za smještaj djeteta, dok Grad podmiruje ostalih 1.496 kuna. Na godišnjoj razini ukupni iznos sufinanciranja smještaja djece iznosi oko 2 milijuna kuna. S time da u punom iznosu podmiruje smještaj za treće i svako daljnje dijete iz obitelji, a trenutno je takvih u slunjskom vrtiću 25-tero. U prošloj godini za ovu mjeru ukupno je izdvojeno 140.000 kuna, pojašnjavaju iz Grada.  

Tu su i potpore za svako novorođeno dijete u gradu Slunju. Za prvo dijete ono iznosi 2.000, za drugo dijete 3.000 kuna, za treće dijete 5.000 kuna i za svako daljnje dodatnih 2.000 kuna. 

To je godišnje iznos od oko 100.000 kuna, te se prosječno isplaćuje za oko 30 obitelji godišnje. Ovu mjeru Grad Slunj provodi još od 1997.godine. 

Grad osigurava i svim učenicima OŠ Slunj besplatne radne bilježnice i ostali potrebni radni materijal, što je u ovoj školskoj godini iznosilo 140.000 kuna. Tu je i sufinanciranje produženog boravak učenika nižih razreda. 

- Roditelj produženi boravak plaća 400 kuna mjesečno (200 kuna za hranu, a 200 kuna za plaću učitelja). Ukupna mjesečna svota koju škola ostvari od participacije roditelja za cca 20-ero djece, koliko je prijavljeno u produženi boravak, iznosi 4.000 kuna, a Grad osigurava ostatak do pune bruto plaće učitelja. 

Uz to, Grad OŠ Slunj redovito dodjeljuju i sredstva za aktivnosti učenika, osigurava besplatan prijevoz učenika i sufinancirana prijevoz svih učenika srednjih škola na način da podmiruje, zajedno sa Županijom, preostalih 25 posto od iznosa koji se osigurava iz državnog proračuna, što na godišnjoj razini iznosi cca 50.000 kuna.  

Po utvrđenim kriterijima i bodovanju po osnovi prosjeka ocjena, primanjima u obitelji, braniteljskom statusu, socijalnom statusu, Grad na godišnjoj razini izdvaja oko 150.000 kuna za stipendije, koje se dodjeljuju od 2002. godine, a iznose 600 kuna mjesečno za učenike i 1.000 kuna mjesečno za studente.  

- Financijske potpore dodjeljuju se i svim učenicima i studentima koji se obrazuju izvan Slunja (130 potpora godišnje), po 500 i 1.000 kuna, ovisno o udaljenosti mjesta u kojem se obrazuju, a u protekloj godini isplaćeno ih je u visini od 120.000 kuna, dodaju iz Grada.  

Financijski podupire i terenski dolazak timova SUVAG-a u Dom zdravlja Slunj, čime je učinjeno znatno olakšanje djeci i roditeljima koji su morali putovati na terapiju u Karlovac. Na godišnjoj razini za ovu mjeru Grad izdvaja 100.000 kuna. 

- Potpore se dodjeljuju i udrugama u kulturi i športu, posebice onima koji u svoje programe uključuju djecu i mlade, za što se također izdvajaju znatna financijska sredstva, poručuju iz Grada. 

Jedan od važnijih segmenata demografskog razvoja i obnove, ističu u Gradu Slunju, je stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. 

- U tom smislu Grad oslobađa plaćanja 50 posto komunalnog doprinosa prilikom izgradnje ili rekonstrukcije stambenog objekta. Pored ove mjere, mlade obitelji mogle su se prijaviti na javni poziv Karlovačke županije za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima na ruralnom području. U 2021. Godini ovu potporu ostvarile su i mlade obitelji s područja Grada Slunja, obavještavaju iz gradske uprave.  

Izdvojeno


Reci što misliš!