ŽUPANIJA / SLUNJ

EUROPSKI PROJEKT

Vodene tajne Slunja dobile novi rok provedbe projekta, dio aktivnosti već završen, no hoće li doći do povećanja troškova? Evo što kaže gradonačelnica

Vodene tajne Slunja dobile novi rok provedbe projekta, dio aktivnosti već završen, no hoće li doći do povećanja troškova? Evo što kaže gradonačelnica

Ukupna vrijednost projekta iznosi 23.082.628,64 kuna, a prihvatljivi troškovi (iznos financiran iz EU sredstava) iznose 22.480.126,59 kuna.

Europski projekt “Vodene tajne Slunja” trebao bi bit gotov do kraja rujna ove godine, potvrdila je to u razgovoru za KAportal gradonačelnica grada Slunja Mirjana Puškarić.  

Riječ je u stvari o prolongiranju realizacije ovog projekta do koje je došlo nakon raskida ugovora s prijašnjim izvoditeljem radova unutar provedbenog razdoblja, i to zbog nepoštivanja rokova.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad je bio primoran ponoviti postupak javne nabave za radove i u konačnici potpisati ugovor o nastavku projekta, s novim izvoditeljima radova, što je i učinjeno u kolovozu prošle godine.  

Novost u nastavku projekta bilo je i odvajanje radova, kako bi isti bili čim prije završeni te kako ne bi došlo do probijanja zadanih rokova unutar EU projekta. Time je razdoblje provedbe projekta Vodene tajne Slunja produženo do 30. rujna 2022. godine. 

Ponovim kako je riječ je o projektu koji između ostalog obuhvaća gradnju novog drvenog pješačkog mosta i nove šetnice u Rastokama, gradnju i opremanje Info centar u Rastokama, rekonstrukciju postojećeg mosta Sv. Ivana, obnovu postojeće šetnice u Rastokama, stavljanje u funkciju Istraživačke stanice Javne ustanove Natura Viva.  

Gradonačelnica Puškarić nam je kazala kako su radovi na rekonstrukciji mosta sv. Ivana i uređenju postojeće šetnice dovršeni krajem prosinca 2021. godine, a 14. veljače 2022. godine za most je izdana  uporabna dozvola.  

- Radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Korane i nove šetnice odvijaju se u ugovorenim rokovima i trebali bi biti  završeni krajem ožujka ove godine, kazala je Puškarić. 

Inače, projekt „Vodene tajne Slunja“ sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „konkurentnost i kohezija“. Uz Grad Slunj koji je nositelj projekta u provedbi projekta sudjeluju kao partneri Turistička zajednica Grada Slunja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije Natura Viva. 
 
Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, gradonačelnica Puškarić kazala je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 23.082.628,64 kuna, a prihvatljivi troškovi (iznos financiran iz EU sredstava) iznose 22.480.126,59 kuna (85% prihvatljivih troškova).

Udio Grada i partnera Javne ustanove Natura viva sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. To u konačnici znači da je cijeli projekt u potpunosti financiran vanjskim izvorom.   

Na kraju ono najvažnije, hoće li doći do financijskog opterećenja Grada zbog raskidanja ugovora s prijašnjih izvođačem radova, gradonačelnica odgovara slijedeće: 

- Procjenjujemo da ukupna vrijednost projekta Vodene tajne Slunja neće značajno premašiti prvotno ugovorenu, ali je moguće da dio sredstava bude proglašen neprihvatljivim troškovima od strane provedbenih tijela u kojem slučaju ta sredstava mora osigurati nositelj aktivnosti, i to Grad ili partneri.  

Izdvojeno


Reci što misliš!