ŽUPANIJA / SLUNJ

APSURDISTAN

Novouređene prostorije fizikalne terapije u DZ Slunj i dalje zjape prazne, a pacijenti po svoju terapiju putuju u Karlovac - dokle će tako, ne zna se!

Novouređene prostorije fizikalne terapije u DZ Slunj i dalje zjape prazne, a pacijenti po svoju terapiju putuju u Karlovac - dokle će tako, ne zna se!

S obzirom na cijelu kronologiju događaja, postavlja se pitanje jesu li se neke stvari trebale prije provjeriti i ispitati pa bi cijeli postupak ishođenja odobrenja za rad bio kud i kamo jednostavniji i brži.

I nakon deset mjeseci od završetka radova na uređenju prostorija za uspostavu fizikalne terapije u Doma zdravlja Slunj, pacijenti i dalje po svoju terapiju odlaze u Karlovac. Pitanje dokle će to tako opetovano se postavilo na sjednici Gradskog vijeća, a odgovor je tražio vijećnik Željko Lustig (DP).  

Naime, ponovimo kako je Karlovačka županija u svibnju prošle godine obilježila završetak radova na projektu uvođenja fizikalne terapije u Domu zdravlja Slunju, ujedno, kako su tada komunicirali na jednom od najznačajnijih županijskih projekata iz resora zdravstva. No ubrzo se na Gradskom vijeću postavilo pitanje zašto ista nije otvorena i dostupna građanima, o čemu je KAportal i tada izvještavao (više na poveznici).  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razlog je i tada i sada bio birokratske prirode - još uvijek nije izdano odobrenje za početak rada. 

Gradonačelnica Mirjana Puškarić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovila je još jednom kako su svi radovi po projektu, koji se tiču infrastrukture i uređenja završeni. Ostalo je, kako je kazala, onaj teži dio.  

- To je funkcioniranje i dobivanje kvote u sustavu. Razumijem pitanje koje ste postavili i to je pitanje svih nas i naših službi svaki dan. Zajedno s ravnateljicom Doma zdravlja, nadležnim službama u Županiji komuniciramo s resornim Ministarstvom jer smo svjesni situacije. Svi čekamo trenutak da se to pokrene.  

Gradonačelnica je potvrdila i da su sve radnje za dobivanje dozvole i odluke za početak rada ishođene, kao i provedeni svi natječaji za zapošljavanje stručnog kadra.  

- I sami ste svjedoci situacije, i covida i zdravstvenog sustava. Ono što možemo reći iskustveno, što nije opravdanje ni meni ni građanima, kad se uspostavlja jedan novi sustav potrebno je jako puno živaca da dođe do realizacije. Mi se nadamo da će uskoro tih peripetija biti kraj i da će uskoro fizikalna terapija proraditi, poručila je gradonačelnica Puškarić.  

Inače, Dom zdravlja Slunj je sve do Domovinskog rata obavljao djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije. No zbog devastacije prostora i opreme sve do danas ta usluga građanima nije dostupna, iako je prostorne uvjete Karlovačka županija financirala i uredila još prije gotovo godinu dana.

Rješenje o ispunjavanju uvjete za početak rada s obzirom na prostor, radnike i medicinsko tehničku opremljenost, Dom zdravlja ishodio je još 6. listopada prošle godine, a suglasnost ministra za zapošljavanje tri stručna prvostupnika fizioterapije za rad u djelatnosti fizikalne terapije 25. listopada. Prvi zahtjev HZZO-u za ugovaranje ove djelatnosti podnijeli su 21. listopada, a isti ponovili 25.siječnja ove godine.  

No na prvi zahtjev stigao je negativan odgovor jer ta djelatnost ne postoji u sadašnjoj mreži javne zdravstvene službe te se ista ugovara samo na sekundarnoj razini, pa je Dom zdravlja upućen u ishođenje rješenja Ministarstva zdravstva o odobrenju za rad u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije.  

Tu pak dolazi do novog problema. Naime, Dom zdravlja sve to promjene zakona o zdravstvenoj zaštiti imao je registriranu fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, no novo zakonsko rješenje tražilo je izmjenu statuta ustanove, čime je došlo do brisanja te djelatnosti, a upisana je djelatnost fizikalne terapije.  

HZZO zahtijevao je donošenje odluke o proširenju djelatnosti pod nazivom fizikalna terapija i rehabilitacija te ponovno ishođenje registracije i rješenja o sukladnosti osnivački akata o proširenju djelatnosti.  

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, 28. veljače, donesena je i odluka o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Slunj, na inicijativu samog Upravnog vijeća ustanove. Nakon toga, slijedi pribavljanje mišljenja HZZO-a i nadležne komore o opravdanosti proširenja djelatnosti te podnošenje zahtjeva Ministarstvu za izdavanje rješenja o sukladnosti odluke sa zakonom.

S obzirom na cijelu kronologiju događaja, postavlja se pitanje je li došlo do greške u koracima, odnosno jesu li se neke stvari trebale prije provjeriti i ispitati pa bi cijeli postupak ishođenja odobrenja za rad bio kud i kamo jednostavniji i brži. 

Bit će to manje bitno kad konačno fizikalna terapija bude dostupna građanima Slunja ali i okolnih općina. 

Izdvojeno


Reci što misliš!