ŽUPANIJA / SLUNJ

SAD ĆE, SAMO ŠTO NIJE...

Birokracija riješena, no fizikalna terapija u Domu zdravlja Slunj još uvijek ne radi u punoj snazi! Iz Grada uvjeravaju da sve ide u dobrom smjeru...

Birokracija riješena, no fizikalna terapija u Domu zdravlja Slunj još uvijek ne radi u punoj snazi! Iz Grada uvjeravaju da sve ide u dobrom smjeru...
Grad Slunj

Gradonačelnica Mirjana Puškarić komentirala je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, da kada se radi o takvoj jednoj novoj djelatnosti "ne može odmah prvi dan početi funkcionirati"

Pokretanje djelatnosti fizikalne terapije u Domu zdravlja Slunj tema je koja se povlači već godinama. Karlovačka županija je u taj projekt krenula još 2018. godine, u svibnju prošle godine blagoslovljen je završetak radova, no ubrzo se se ispostavilo da ista nije otvorena i dostupna građanima.

Razlog je bio birokratske prirode, koji se intenzivno gotovo godinu dana rješavao na relaciji DZ Slunj - Karlovačka županija - Ministarstvo zdravstva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponovimo kako je prvi zahtjev HZZO-u za ugovaranje ove djelatnosti Dom zdravlja Slunj podnio je još 21. listopada prošle godine, a isti su ponovili 25.siječnja ove godine jer je na prvi zahtjev stigao je negativan odgovor.

Razlog je bio jer ta djelatnost ne postoji u sadašnjoj mreži javne zdravstvene službe te se ista ugovara samo na sekundarnoj razini. Dom zdravlja Slunj upućen je u ishođenje rješenja Ministarstva zdravstva o odobrenju za rad u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije.  

Tu je pak došlo do novog problema. Naime, Dom zdravlja sve to promjene zakona o zdravstvenoj zaštiti imao je registriranu fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, no novo zakonsko rješenje tražilo je izmjenu statuta ustanove, čime je došlo do brisanja te djelatnosti, a upisana je djelatnost fizikalne terapije.  

HZZO zahtijevao je donošenje odluke o proširenju djelatnosti pod nazivom fizikalna terapija i rehabilitacija te ponovno ishođenje registracije i rješenja o sukladnosti osnivački akata o proširenju djelatnosti. To je i učinjeno u veljače ove godine. 

I sada, kada su konačno uštimane sve potrebne zakonske i birokratske odluke za ugovaranje djelatnosti do koje je i službeno došlo, usluga i dalje nije u punoj snazi. Kako to, i gdje pak sada stala fizikalna terapija, da li će je ikad i biti, opetovano je na sjednici Gradskog vijeća pitao vijećnik Željko Lustig (DP). 

Gradonačelnica Mirjana Puškarić napomenula je da kada se radi o takvoj jednoj novoj djelatnosti "ne može odmah prvi dan početi funkcionirati". 

- U principu funkcioniranje samog tog projekta je započelo, nabavlja se još sve ono što je potrebno, specijalista je jednom bio. To je novi sustav kojeg dižemo nakon dugog vremena zastoja zbog administrativnih problema i napokon smo dočekali da to krene i nadam se da to sada ide u dobrom smjeru, kazala je. 

Inače, Dom zdravlja Slunj je sve do Domovinskog rata obavljao djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije. No zbog devastacije prostora i opreme sve do danas ta usluga građanima nije dostupna, nego na terapije odlaze u Karlovac.

Još samo malo strpljenja, koje Slunjanima nedvojbeno ne nedostaje, trebalo bi se i to promijeniti.  

Izdvojeno


Reci što misliš!