ŽUPANIJA / SLUNJ

RAFTERI S KORANE I SLUNJČICE

Rastočki mlinari ne melju žito nego veslaju na brzim vodama - rasturaju po svjetskim prvenstvima! Zlatni slunjski dečki nam otkrivaju planove za budućnost

Rastočki mlinari ne melju žito nego veslaju na brzim vodama - rasturaju po svjetskim prvenstvima! Zlatni slunjski dečki nam otkrivaju planove za budućnost

Također velika želja svih članova kluba je osnovati ženski tim te još nekoliko juniorskih, seniorskih ili starijih ekipa te pozivaju sve zainteresirane da nam se obrate i pridruže.

Kajak i kanu klub "Rastočki mlinari" djeluje već desetak godina, no nakon što je su njegovi članovi, zaljubljenici u ovaj adrenalinski sport na vodi krenuli u natjecateljske izazove, odmah su uslijedili sjajni rezultati.

Mlinari su tako predstavljali Hrvatsku i Slunj na svjetskom rafting prvenstvu s kojeg su donijeli dvije zlatne i tri srebrne medalje u različitim disciplinama. Zlatni dečki su kapetan Tin Vukošić i članovi Mislav Obrovac, Jan Katić, David Živčić i Mihovil Cindrić i trener Antonijo Puškarić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po riječima predsjednika kluba Antonija Puškarića, svi su prezadovoljni rezultatima ali on vjeruje da mogu biti i još bolji, što će i doći s većim iskustvom ekipe.

- Tim je relativno mlad, s tri utrke u nogama, gdje su svaki put zauzeli barem jedno postolje, a tu je i zlato sa Svjetskog Prvenstva. Drago mi je da su dečki prepoznali potencijal ovog sporta i da rade i treniraju da svakim danom budu bolji, kaže nam Puškarić.


Velika želja seniorskog tima "Mlinara" je bila da odu na Svjetsko u kategoriji ispod 23 godine, ali korona ih je u tome spriječila. 

- Tad smo odlučili prikupiti još članova i podići ovaj mladi tim ispod 19 godina, trajalo je to dvije godine dok nisu postali samostalni veslači. Naučili smo ih sve što znamo, a dalje je na njima da budu ustrajni i grade svoj tim dalje. Nadamo se da će njihov uspjeh, trud i zalaganje odjeknuti i da ćemo uskoro još imati mladih koji su spremni priključiti se našem klubu, kažu nam vrijedni Slunjani.

Naime, klub je osnovan 2010 godine u travnju. Danas broji 16 članova i ima velik broj simpatizera. Imaju dva natjecateljska tima, seniroski i juniorski, oba muška. Veslaju na Korani, ali i i na Mrežnici i Slunjčici.

Najznačajni rezultati su 4. mjesto u Italiji gdje sam ja sudjelovao na Svjetskom prvenstvu, 20. mjesto u Turskoj na Svjetskom prvenstvu i ovo sad. 

- Ženska ekipa je izborila plasman za Svjetsko, ali nikad nisu otišle, rekao nam je još Puškarić. 

Rastočki mlinari su nam dali i informacije o juniorskom timu, ali i o samom natjecanju. 

- Tim koji je nastupio na ovom svjetskom prvenstvu sastojao se od pet članova: Tin Vukošić, Mihovil Cindrić, Jan Katić, Mislav Obrovac i David Živčić.  Ovaj tim složen je prije nepune dvije godine i do sada su pokazali da se trud i rad isplat. Kapetan tima je Tin Vukošić koji je i prije ovog tima veslao sa starijim timom i samostalno u kajaku te svojim znanjem značajno doprinosi ekipi. Svi su nakon ovog natjecanja dobili velik vjetar u leđa i još veću volju za treniranjem i veslanjem. Na svakom natjecanju ove sezone tim je izborio postolje, a na njima smo u pravilu imali znatno starije i iskusnije protivnike, kažu nam Mlinari. 

Koliki je to uspjeh pokazuje i podatak da je na IRF World Rafting Championshipu 2022 veslalo 65 timova iz 20 zemalja, a sve se odvijalo u Banja Luci i Foči na Vrbasu i Tari. Rastočki Mlinari su ondje nastupili kao hrvatska U-19 reprezentacija. U kategorijama sprint i spust osvojili smo prvo mjesto, a u kategorijama H2H i slalom te u ukupnom poretku drugo mjesto . Ovo je ujedno najveći uspjeh hrvatske U -1 9 reprezentacije u povijesti.

Mlinari su za KAportal govorili i o problemima koje imaju. Najveći problem je vodostaj rijeke Korane na kojoj održavaju gotovo sve treninge na vodi.

- Kad je vodostaj pogodan za treninge, nakon većih kiša i tijekom zime ekipa učestalo treniramo u kanjonu rijeke Korane u Rastokama, a kada je vodostaj nizak pretežito smo na gradskom kupalištu i veslamo uzvodno te na taj način treniramo za kategorije sprint i spust. Klub ima i teretanu u kojoj se natjecatelji dodatno pripremaju kako bi bili što uspješniji tijekom natjecanja, kažu nam.

Ne kriju ambiciozne planove za budućnost. Dodaju da ove sezone imaju još jedno svjetsko prvenstvo po WRF federaciji na Kosovu. Također velika želja svih članova kluba je osnovati ženski tim te još nekoliko juniorskih, seniorskih ili starijih ekipa te pozivaju sve zainteresirane da nam se obrate i pridruže. 

Izdvojeno


Reci što misliš!