ŽUPANIJA / SLUNJ

RODITELJI MOGU ODAHNUTI?

I grad Slunj muku muči s kapacitetima za prihvat sve djece u vrtić, no gradska vlast ima alternativna rješenja - evo na što mogu računati slunjski roditelji

I grad Slunj muku muči s kapacitetima za prihvat sve djece u vrtić, no gradska vlast ima alternativna rješenja - evo na što mogu računati slunjski roditelji
foto KAportal/DV Slunj

Gradonačelnica Mirjana Puškarić je kazala kako je u ovoj godini bilo blizu 50-tak zahtjeva za upis u vrtić, a u istoj situaciji Grad je bio i prošle godine

Prema podacima Eurostata Hrvatska je u zadnje četiri godine postigla najveće povećanje obuhvaćenosti djece programima ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u odnosu na države EU-27. Iza toga stoje ulaganja u infrastrukturu i unapređenje usluga u predškolskim ustanovama u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, no prijave za upis u narednu pedagošku godinu gotovo u svakom gradu otkrile su kako kapaciteta za prihvat sve djece u vrtićima još uvijek nema.

Nakon Karlovca, takav slučaj upravo je aktualan i u Slunju, pa to je bila i jedna od tema o kojoj se razgovaralo i na sjednici Gradskog vijeća. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako prijave još uvijek traje, već se zna da će prijavljene djece biti više od mogućih mjesta, kazala je gradska vijećnica Diana Cindrić (HDZ), pa pitala ima li Grad rješenje za smještaj djece koja će ostati neupisana.    

Gradonačelnica Mirjana Puškarić uvodno je kazala kako je u ovoj godini bilo blizu 50-tak zahtjeva za upis u vrtić, a Grad je u sličnoj situaciji kao prošle godine.  

- Sukladno bodovanju i ocjenjivanju koje je u pripravnoj fazi, mjesto u vrtiću dobit će tek jedna grupa. Svjesni smo da roditelji koji su zatražili da im dijete bude u vrtiću, to im je potreba. Stoga smo pronašli alternativno rješenje, a to je poludnevni boravak u kojem bi ona djeca koja ne uspiju dobiti cjelodnevni boravak, odnosno njihovim roditeljima bilo ponuđeno rješenje u kojem mogu svoju djecu imati u vrtiću 6 sati s 3 obroka. Što se tiče s osnove onih roditelja koji nisu zaposleni, bit će im omogućeno da njihova djeca ostvare socijalizaciju i dobar dio dana budu u našem vrtiću, pojasnila je.

Gradonačelnica je napomenula kako sam postupak ocjenjivanja još nije završen, a cilj Grada je ponuditi građanima dugotrajno rješenje. 

- Svjesni činjenice da svake godine imamo povećan broj djece za vrtić, mi smo u kandidiranju projekta nadogradnje vrtića, čitavog jednog kata, koji bi mogao zadovoljiti brojku roditelja kojima je to potrebno. U tu svrhu smo s Osnovnom školom uspjeli dobiti 700 kvadrata dodatnog zemljišta, koje je potrebno da bi obuhvat jednog kata i većeg broja djece bio osiguran. U ovom trenutku smo sa završenim projektom pred kandidaturom nadogradnje dječjeg vrtića, a do tada smo u mogućnostima promišljati o ovim alternativnim rješenjima, poručila je gradonačelnica Puškarić. 

Ponovimo kako je u razgovoru za KAportal gradonačelnica već najavila projekt nadogradnje i rekonstrukcije postojećega vrtića, te kako je tada kazala Grad je za njegovu provedbu osigurao dva milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. 

Izdvojeno


Reci što misliš!