ŽUPANIJA / SLUNJ

16.11.1991.

Tužna obljetnica u Slunju! Građani još jednom zahvalili vlč. Mili Peciću za svoju požrtvovnost u danima progonstva

Tužna obljetnica u Slunju!  Građani još jednom zahvalili vlč. Mili Peciću za svoju požrtvovnost u danima progonstva
Grad Slunj

Svetu misa predvodio je umirovljeni vlč. Mile Pecić, koji je na svečanoj akademiji proglašen počasnom građaninom Grada Slunja, zbog svoje iznimne požrtvovnosti za svoj narod, posebice u danima progonstva

Na 31. godišnjicu stradavanja i razaranja Slunja i mučnog progona hrvatskog stanovništva sa svojih ognjišta, građani se sjećaju se tih nemilih događaja s tugom, ali kako danas kažu, sretni što ih se prisjećaju u miru i slobodi, što žrtve ovog kraja, njih 352, nisu uzalud položili svoje živote za domovinu.

Brojni izaslanici položili su vijence i zapalili svijeće za poginule slunjskog kraja. Prvi su počast odali roditelji i obitelji poginulih branitelja, potom ratno i civilno slunjsko zapovjedništvo iz 1991.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatim izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborske zastupnice Nada Murganić i Majda Burić, te zajedničko izaslanstvo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić i izaslanik ministra obrane Maria Banožića, Željko Purgar i general Ivan Turkalj. 

Vijenac je položilo i izaslanstvo PU Karlovačke koje je predvodio načelnik PU Karlovačke Darko Car. U ime županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, vijenac je položio predsjednik Skupštine KŽ Vlado Jelkovac. Vijenac Grada Slunja položili su gradski vijećnici, predvođeni gradonačelnicom Mirjanom Puškarić i predsjednikom Gradskog vijeća Jurom Katićem.

Izaslanstvo gradova i općina, među kojima su bili načelnici Rakovice, Saborskog, Cetingrada, Generalskog stola, Plitvičkih Jezera, Ravne Gore, Cazina, Krašića i Castel San Giovanni, predvodio je izaslanik iz Italije Bruno Gennaro. Počast su odale brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, DVD Slunj, gradski ogranci stranaka Domovinski pokret i HDZ-a te učenici OŠ i SŠ Slunj.

Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u slunjskom gradskom parku krenula je kolona sjećanja do Trg Zrinskih i Frankopana, gdje je odana počast trojici poginulih policajaca.

Uslijedila je sveta misa, koju je vodio umirovljeni vlč. Mile Pecić, koji je na svečanoj akademiji proglašen počasnom građaninom Grada Slunja, zbog svoje iznimne požrtvovnosti za svoj narod, posebice u danima progonstva.

Na svečanoj akademiji pod naslovom "Da se ne zaboravi" uzvanici su pogledali potresni film "104 sumraka" Vlade Butine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!