ŽUPANIJA / SLUNJ

AKTIVNOSTI MORH-A

Ministar Banožić posjetio vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju: Proračun Ministarstva obrane najveći je od Domovinskog rata

Ministar Banožić posjetio vojni poligon
MORH

U sklopu obuke na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja provodi se uvježbavanje pričuvnika u temeljnim i specijalističkim vojnim vještinama i zadaćama

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je jučer pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji su na redovitom godišnjem uvježbavanju razvrstane pričuve na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, a zadaća im je uz ostalo pomoć civilnim institucijama u slučaju katastrofa.

Riječ je o obuci pripadnika razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije pričuvnog sastava HV-a, koja se provodi radi podizanja sposobnosti za izvršenje dodijeljene misije, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima su i one za pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.

Obuku provode pripadnici djelatnih jezgri pješačkih pukovnija, instruktori iz sastava djelatnih postrojbi HKoV-a te djelatni dočasnici i časnici iz zapovjedništava postrojbi borbene potpore.

- Mnogi od vas gradili su Hrvatsku vojsku, neki aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu, neki djelatnom vojnom službom u poslijeratnim godinama, a neki služeći vojni rok ili kao dragovoljni ročnici. Pridonijeti hrvatskoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu aktivnost je koja nikada ne prestaje, rekao je pričuvnicima ministar Mario Banožić, prenosi HRT

Poručio je da su sposobnost i znanja kojima raspolažu dragocjena i pridonose snazi i Hrvatske vojske i Republike Hrvatske. Ministar obrane rekao je kako je važno sagledati aktualnu ozbiljnu ugrozu globalne sigurnosti te da je Vlada RH "beskompromisno izabrala pridonositi jačanju zajedničkih vrijednosti, znajući da i sigurnost i stabilnost ne započinju na našim granicama", dodaju iz MORH-a.

- Hrvatska Vlada povećala je izdvajanja za obranu. Proračun Ministarstva obrane najveći je od Domovinskog rata, nabavljamo suvremene avione, helikoptere, moderniziramo sustave, rekao je Banožić i dodao da izdvajanje za obranu nije potrošnja, nego ulaganje u budućnost.

Naglasio je da to ulaganje ima znatan doprinos na niz gospodarskih aktivnosti i osnaživanje hrvatskog gospodarstva.

- Vjerujem kako ste se tijekom vježbi podsjetili što znači snaga zajedništva i pobjednički duh hrvatskog vojnika, rekao je pričuvnicima Banožić.

U sklopu obuke na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja i na vojnom poligonu Josip Markić kod Knina provodi se uvježbavanje pričuvnika u temeljnim i specijalističkim vojnim vještinama i zadaćama. Uvježbavaju se i provedbe različitih vrsta taktičkih aktivnosti na razini desetina - vod - satnija.

Pričuvnici koji se ubrajaju u zapovjedni kadar osposobljavaju se u donošenju vojnih odluka i u procedurama vođenja postrojbe. Kao kruna obuke, provode se bojna gađanja jurišnom puškom VHS, strojnicom 12,7 mm, ručnim raketnim bacačem (RPG), minobacačem 60 mm i haubicom 122 mm D30.

Izdvojeno


Reci što misliš!