ŽUPANIJA / SLUNJ

ZA 14 VIJEĆNIKA

Slunjani umjereni u financiranju političkih stranaka! Za razliku od Županijske skupštine, u proračunu osigurali tek iznos u visini zakonskog minimuma

Slunjani umjereni u financiranju političkih stranaka! Za razliku od Županijske skupštine, u proračunu osigurali tek iznos u visini zakonskog minimuma

Najviše sredstava iz proračuna grada Slunja može računati HDZ, 2.490 eura, SDP 1.230 eura, SSDS 330 eura, DP 300 eura

Kako to već ide, sukladno odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma političke stranke koje su dobile mjesto člana u predstavničkom tijelu, imaju pravo na redovito godišnje financiranje iz proračuna. 

Kako je KAportal nedugo pisao, naknada koja se isplaćuje političkim strankama zastupljenima u Županijskoj skupštini Karlovačke županije gotovo je tri puta veća od propisanog zakonskog minimuma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To recimo nije slučaj u gradu Slunju. Naime, zakonom utvrđen minimum sredstava koji se mora u proračunu osigurati po vijećniku za grad Slunj, odnosno lokalnu jedinicu koja ima od 3.001 do 10.000 stanovnika, ne može iznositi manje od 265,45 eura (2.000 Kuna godišnje).

Prema odluci koja će se na dnevnom redu Gradskog vijeća naći ovog tjedna, gotovo je na razini zakonskog minimuma. Za redovito financiranje političkih stranaka u 2023. godini u proračunu Grada osigurana su sredstva u iznosu od 4.400 eura. Naknada po vijećniku utvrđuje se u iznosu od 300 eura, za vijećnicu 10 posto više kako i nalaže zakon. 

Prema rezultatima izbora i konačnim rezultatima dopunskih izbora, na kojima je biran predstavnik srpske nacionalne manjine, u Gradskom vijeću grada Slunja jedno vijećničko mjesto pripada Domovinskom pokretu i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stanci, četiri SDP-u te osam vijećničkih mjesta HDZ-u. 

Od 14 vijećnika, pet je vijećnica, tri iz radova HDZ-a i po jedan iz SDP-a i SDSS. Sve ukupno u ovoj godini, najviše sredstava iz proračuna grada Slunja može računati HDZ, 2.490 eura, SDP 1.230 eura, SSDS 330 eura, DP 300 eura. 

Izdvojeno


Reci što misliš!