ŽUPANIJA / SLUNJ

STAROM CESTOM DO JUGA

Posjetili smo Rastoke, nekad usputnu stanicu do mora, ali sada atrakciju za sebe

Posjetili smo Rastoke, nekad usputnu stanicu do mora, ali sada atrakciju za sebe
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tajna uspjeha Rastoka je u širokoj ponudi, za svakoga ima ponešto. Za ljubitelje mira i tišine, tu su slapovi i šetnje uz Slunjčicu, a za one željne aktivnog odmora tu su plivanje na Korani, rafting i biciklizam.

Nekad je na putu do mora nezaobilazan bio izlet na Plitvička jezera. I dalje se na slapove ide, ali više u Rastoke. Koje nisu samo usputna stanica. Povećao se broj posjetitelja i to dramatično. A među njima je bila i naša ekipa.

Slapovi koje stvaraju sedrene barijere i rijeka Slunjčica najveća su atrakcija Korduna. Svatko tko putuje starom cestom na more, zna da ovdje treba napraviti barem kratku pauzu. Sve je više i onih koji za Rastoke odvoje i pokoji dan, a to su najčešće stranci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadovoljni su i iz turističke zajednice grada Slunja. Brojke za ovu godinu pokazuju da turista ima više nego lani.

"Ove godine u odnosu na prošlu 48 posto vise noćenja i 68 posto veća posjećenost. To je rezultat povratka azijskog posjetitelja i nastavka trenda povećanje broja turista iz SAD-a i Australije", ističe Jasmina Mrkonja, direktorica Turističke zajednice grada Slunja.


Tajna uspjeha Rastoka je u širokoj ponudi, za svakoga ima ponešto. Za ljubitelje mira i tišine, tu su slapovi i šetnje uz Slunjčicu, a za one željne aktivnog odmora tu su plivanje na Korani, rafting i biciklizam. A uz malo duži boravak možete otkriti i atrakcije koje se kriju iza najvećih slapova.

Mnogi ne znaju za ovaj skriveni biser na Rastokama. Tu je drveni most na Slunjčici, a na obali rijeke utvrda Frankopana iz 14. stoljeća.

Jedini problem i ovdje je novac, turisti troše manje no ikad. Samo na ono osnovno - smještaj i hranu. Sve ostalo smatra se luksuzom.

"Nekako je na razini 2019.", kaže nam prodavač Davor Hrvojević. "Domaćih ima kao i uvijek no potrošnja je drastično pala", dodaje.

"Nijemci su nekad šakom i kapom ostavljali novce, sad paze na apsolutno svaki cent koji će potrošiti", tvrdi.

No Rastoke su na dobrom putu. Ako se nastavi ovakva posjećenost, uskoro će biti u rangu puno poznatijih Plitvičkih jezera.

Izdvojeno


Reci što misliš!