ŽUPANIJA / SLUNJ

BOŽO BIONDA

U Slunju obilježena obljetnica smrti prvog poginulog branitelja u obrani Vukovara: Bio je fizički i taktički uvježban, takvi su nam borci trebali

U Slunju obilježena obljetnica smrti prvog poginulog branitelja u obrani Vukovara: Bio je fizički i taktički uvježban, takvi su nam borci trebali

Kroz Bogdanovce i kukuruzište smo išli po njegovo beživotno tijelo i mrtvačkim ga kolima izvukli do Osijeka, pa prema Karlovcu. Dogovorili smo s JNA da nam osigura prolaz do Slunja radi sahrane, prisjeća se branitelj i prijatelj Filipović

 - Kada me pozvaše da evociram uspomenu na tebe, tvoj mladi život i onaj slavan u Domovinskom ratu, bila sam ponosna što sam baš ja tvoja učiteljica, proradiše zatim emocije i osjetih bol, kao da te danas sahranjujemo. Vratih se na čas u neke sretnije dane u našem Lađevcu i našoj školi, vas mladih koji ste u školu dolazili pješice, veseli, sretni i bezbrižni. I dalje vidim sliku visokog, tananog i ljepuškastog dječaka, dobrog učenika. Utihnuo je smijeh, jedna mladost je pokrivena trobojnicom, a mi svi znamo da nije uzalud. Božo, mi svi živimo tvoj san, poručila je u petak na 32. obljetnicu smrti na mjesnom groblju u Lađevcu nad grobom Bože Bionde, prvog hrvatskog branitelja poginulog u obrani Vukovara, njegova učiteljica Mira Vukošić.

Obljetnica je obilježena svetom misom koju je u crkvi svetog Jurja predvodio župnik Ivica Tolla, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Biondinom grobu i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima iz tog kraja, a sudjelovali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, predstavnici braniteljskih udruga, mještani i drugi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bionda, koji je poginuo u 22. godini života u bitki s tenkovima i transporterima Jugoslavenske narodne armije na Trpinjskoj cesti, se pridružio policiji u ožujku 1990. godine, a ubrzo Antiterorističkoj jedinici Specijalne policije Republike Hrvatske „Lučko“, „prvoj ozbiljnoj postrojbi koja se mogla suprotstaviti tadašnjem neprijatelju“, kako je naveo Jerko Filipović, branitelj koji je odlučio da iz Vukovara do osječke bolnice dopremi Biondino tijelo. S njime su u Vukovar radi toga krenuli Biondin bratić Nikola Bionda, Marinko Vuković i Mile Šimić.

- Tada smo svi bili mladi. Bio je drag, visok 196 centimetara. Prije nego što je otišao u Vukovar, od 1990. do srpnja 1991. se uvježbavao i bio je dobro obučen. Otišao je u Vukovar sa sinom Blage Zadre Robertom. Bio je fizički i taktički uvježban i takvi su borci trebali Vukovaru. S obzirom da je s Robertom bio prijatelj, dogovorili su se da zajedno odu braniti taj grad. Božo je trebao studirati u Osijeku gdje mu je udana i gdje mu je živjela sestra Roza.

Dodao je da su Božu svi voljeli.

- Bio je pun duha, veseo, razigran. Volio je život. Često smo pričali kako ćemo se oženiti i stvarati obitelji u našoj Hrvatskoj, no to, nažalost, nije dočekao. Plijenio je radošću i veseljem. Voljeli su ga svi borci zbog tog veselog duha, nastavio je Filipović.

Kada je došao u Vukovar po njegovo tijelo sreo se s R. Zadrom koji mu je rekao da su se tog jutra također smijali i veselili kada su ih napali tenkovi i transporteri.

- Božo, Robert i još jedan su dobili zadatak da spriječe ulazak oklopnih vozila. Božo je bio pogođen mecima iz mitraljeza transportera. Plašili smo se da je iskrvario i tištalo nas je je li ga se moglo na vrijeme izvući i spasiti. No, drugog dana mi je patolog potvrdio da je dobio sedam metaka u tijelo, a jedan u srce. Dakle, riječ je o izravnoj smrti, naveo je Filipović.

Uz Biondu se veže legenda da je otišao braniti Vukovar u – papučama.

- Bio je u sjedištu ATJ 'Lučko' i nije bio obuven kad je vidio da vozilo kreće u Vukovar, pa je za njima istrčao u papučama. To je legenda koju ne mogu potvrditi jer nisam bio tamo, dodao je Filipović.

- Naša snaga je bila što smo bili mladi, uvježbani i spremni dati život za Hrvatsku. Znali smo da ćemo biti izvučeni, ako bismo bili ranjeni, odnosno dostojno sahranjeni. Kroz Bogdanovce i kukuruzište smo išli po njegovo beživotno tijelo i mrtvačkim ga kolima izvukli do Osijeka, pa prema Karlovcu. Dogovorili smo s JNA da nam osigura prolaz do Slunja radi sahrane.

Biondina sestra Roza Skender je od njega starija 15 godina.

- Taman sam otišla od kuće kada se rodio. Kao da je bio moje dijete. Imao je pet godina kad sam se udala. Nakon škole u Slunju trebao je doći kod nas u Osijek studirati. Nije dvojio pristupiti li obrani Hrvatske ili ne. Majka nam je preminula 3. siječnja 1990., a on se u ožujku priključio policiji. Ostatak obitelji nije imao ništa protiv toga da se priključi obrani, ali smo ga svi molili da se čuva jer su u našoj obitelji su ginuli u svim ratovima. Rekao je: 'Idem. Il' pokojnik il' pukovnik', prisjetila se R. Skender.

Medved je rekao da će točan broj poginulih hrvatskih branitelja u obrani Vukovara biti poznat nakon što se identificiraju posmrtni ostaci i razriješe sudbine nestalih.

Izdvojeno


Reci što misliš!