ŽUPANIJA / SLUNJ

Osmi dan

Grad Slunj: U vrtiću za trajanja štrajka nisu angažirane nestručne osobe, nego pomoćnice za njegu, skrb i pratnju

Grad Slunj: U vrtiću za trajanja štrajka nisu angažirane nestručne osobe, nego pomoćnice za njegu, skrb i pratnju

Ponudili smo djelatnicima postepeno povećanje koeficijenata i osnovice kao što imaju u osnovnom školstvu bez potpisivanja kolektivnog ugovora

Grad Slunj je dvaput razgovarao s odgajateljicama i predstavnicima štrajkačkog odbora te ponudio sukcesivno povećanje koeficijenata i osnovice kao što imaju djelatnici u osnovnoškolskom obrazovanju, ali bez potpisa kolektivnog ugovora – poručju iz slunjske gradske uprave osmog dana štrajka djelatnika u vrtiću čije je vodstvo pozvalo roditelje vrtićke djece na današnji informativni sastanak.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić je rekla Kaportalu da je su angažirani nestručni da rade s djecom za trajanja štrajka

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Osobe koje su u posljednje vrijeme zaposlene kao pomoć odgajateljicama, zaposlene su kao pomoćne djelatnice za njegu, skrb i pratnju, što je propisano Zakonom o predškolskom odgoju i Pravilnikom o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću. Također, članak 26. Zakona o predškolskom odgoju propisuje da se radni odnos može zasnovati Ugovorom o radu kad obavljanje poslova ne trpi odgodu, ali ne dulje od 60 dana. Dakle, tijekom štrajka djelatnice vrtića ne provode odgojno obrazovni program, ali smo djeci dužni osigurati njegu, skrb i nadzor, što i provodimo, na način da naša djeca, po grupama, svih osam sati u danu imaju uz sebe nadzor dviju djelatnica, odgajateljice i pomoćne djelatnice. Pomoćne djelatnice su zaposlene kao pomoć u trenutnoj situaciji i ne provode odgojno obrazovne programe sa djecom – naveli su iz gradske uprave.

Nastavili su da je danas u vrtiću boravilo 54 djece u četiri grupe.


- Od prvog dana štrajka razdvajaju se vrtićka skupina djece i jaslička skupina, a ovisno o broju djece na određeni dan, razdvajaju se i u više skupina kako ne bi prelazili pedagoški standard – dodali su.

Apeliraju na Sindikat da se "prilikom davanja medijskih izjava suzdrže od dodatnih provociranja javnosti".

- Oni u ovoj situaciji isključivo brinu o potpisu kolektivnog ugovora za djelatnike Dječjeg vrtića Slunj, a mi kao osnivač brinemo o tome da roditeljima pružimo sve točne informacije, da umanjimo njihovu brigu, da pružimo djeci skrb i njegu kakvu zaslužuju imati, da kroz projekt nadogradnje osiguramo mjesto za dodatnih 60 djece, kako bi sva naša djeca imala mjesto u Dječjem vrtiću Slunj. Da umirimo situaciju na terenu, razgovaramo sa odgajateljicama, ponovno smo povećali plaće u travnju, pozivamo roditelje na sastanak te brinemo o tome kako udovoljiti traženjima sindikata, kako bi se ova situacija čim prije umirila, a da se to ne odrazi na povećanje cijene vrtića za roditelje – poručili su iz gradske uprave i pozvali roditelje "da slobodno dovode svoju djecu u vrtić, gdje im je osigurana sva potrebna skrb, njega i nadzor".

Izdvojeno


Reci što misliš!