ŽUPANIJA / SLUNJ

UOČI PROSVJEDA

Grad Slunj izjednačio plaće zaposlenika vrtića s plaćama u osnovnom školstvu, odbija potpisati kolektivni ugovor i najavljuje povećanje cijene

Grad Slunj izjednačio plaće zaposlenika vrtića s plaćama u osnovnom školstvu, odbija potpisati kolektivni ugovor i najavljuje povećanje cijene
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Gradonačelnica Mirjana Puškarić je pozvala djelatnike koji su već četiri tjedna u štrajku "na racionalno razmišljanje"

Gradsko vijeće Slunja je u ponedjeljak uskladilo plaće djelatnika u vrtiću s onima u osnovnom školstvu, čime se, naglašeno je, ispoštovao članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, ujedno je, uz četiri glasa protiv, izglasalo zaključak o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, što je glavni zahtjev djelatnika koji su već četiri tjedna u štrajku i koji će po najavi Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u utorak prosvjedovati, te je gradonačelnica Mirjana Puškarić iz Hrvatske demokratske zajednice najavila povećanje cijene smještaja s 270 na 370 eura po djetetu.

Obrazlažući zašto ne želi potpisati kolektivni ugovor je rekla da Grad nije na to obvezan i bi time u budućnosti imao dodatne troškove. Damiru Vukoviću iz Socijaldemokratske partije Hrvatske je objasnila da je "kolektivni ugovor stalno potraživanje nekih prava", odnosno "stalno su nova prava u igri, ucjene i tako".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U razgovorima i pregovorima smo tri puta dizali plaće. Kolektivni ugovor je obična figa u džepu. Svakih mjesec dana imamo trikove s kojima se moramo boriti sa sindikatom. Kada bude potrebe da se donesu promjene, tu ćemo ih donijeti, a o sigurnosti odluka Gradskog vijeća nitko ne treba sumnjati – poručila je M. Puškarić.

Navela je da se zadnje pregovaralo 20. svibnja i rekla kako je dojma da štrajk i prosvjed nemaju veze više s odgajateljicama i djecom, nego sa sindikatom, da se ispunilo 90 posto zahtjeva i da razloga za štrajk, "a kamoli za prosvjede", nema.


- Povećanjem osnovica i koeficijenata plaće će biti povećane 64 posto. To čini značajno povećanje ekonomske cijene smještaja djece. Plaće zaposlenika vrtića će ubuduće iznositi 11 posto ukupnog proračuna Grada – dodala je.

Pozvala je djelatnike "na racionalno razmišljanje".

- Grad za štrajka radi na ostalim aktivnostima koje se tiču vrtića, a to je proširenje za 60 mjesta, raspisan je natječaj za upis, radi se na projektu uređenja parcele s dodatnim komponenata na igralištu i postavljanja visećih vrtova, što su dva projekta vrijedna više od 50.000 eura – navela je gradonačelnica.

Predsjednik Gradskog vijeća Slunj Jure Katić (HDZ) je ustvrdio da sindikalistice iz Zagreba "moraju raditi svoj posao i opravdati to pred svojim tijelom", no da "neće naići na razumijevanje jer mali gradovi ne potpisuju kolektivne ugovore".

Izdvojeno


Reci što misliš!