POTPISANI UGOVORI

U Zvijezdi kreće gradnja koja je bitan stup revitalizacije! Za 17 mjeseci Oružana bi od ruševine trebala postati moderni Centar kompetencije

- Ovo nisu samo tri tisuće kvadrata nego i novi, suvremeno opremljeni prostori koji će omogućiti učenicima, ali i ostalima koji će stjecati znanja, iskustva i vještine kako bi mogli konkurirati tržištu rada, kazala je dožupanica.

Ako sve bude po planu za 17 mjeseci znamenita Oružana u centru grada koja je sada ruševina postat će moderni Regionalni centar kompetencije (RCK). Danas je potpisan okvirni sporazum i četiri pojedinačna ugovora o javnoj nabavi za rekonstrukciju zgrade u povijesnoj jezgri.

Kako je rečeno na predstavljanju, projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj a ugovore su s izvođačem radova, direktorom tvrtke Texo Molior Antoniom Deranjom, potpisali   ravnatelji Tehničke škole Karlovac i Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac, Ivan Janković i Damir Pleša, te dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul. Županica Martina Furdek-Hajdin je potpisala Okvirni sporazum od strane Karlovačke županije.

– Ovo nisu samo tri tisuće kvadrata nego i novi, suvremeno opremljeni prostori koji će omogućiti učenicima, ali i ostalima koji će stjecati znanja, iskustva i vještine kako bi mogli konkurirati tržištu rada i da školsku klupu već drugi dan zamijene radnim mjestom. To treba RCK i omogućiti, konkurentnost mladih ljudi na tržištu rada, rekla je dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar koja je predstavila projekt.

Podsjetila je na kronologiju i 2017. godinu kad se najavljivalo 25 centara kompetencije i kad su županije trebale predložiti granu i dobiti po jedan centar kompetnecije. 

– Sa školama i Razvojnom agencijom smo raspisivali razvojne planove i predlagali strojarstvo, ali i ponudili zdravstvo i elektrotehniku. Kako iskoristiti sredstva i kako to pozicionirati nije bilo boljeg rješenja od Zvijezde, centra sa čak 9 škola u okruženju. Tako naše škole i Veleučilište dobivaju prostor Oružane. Građena je 70 godina nadamo se da ćemo je sad ponovo izgraditi za 17 mjeseci, kazala je Hajsan-Dolinar.

Dodaje da je cijelom poslu prethodilo potpisivanje čak 78 sporazuma o suradnji o unapređenju strukovnog obrazovanja. Što će donijeti korištenje opreme i prostroa za provođenje vježbi s najsuvremenijim alatima, strojevima i robotima, novoeducirani obučeni mentori za rad na tim strojevima?

– Sve to utjecat će na motivaciju učenika za upis u proizvodna i deficitarna zanimanja. Za nadarene, za one zainteresirane za turizam, ugostieljstvo i strojarstvo, da ovdje nađu svoje mjesto i u slobodno vrijeme. Novi Centar omogućit će i prostor za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih na stručnoj i na najkvalitetnijoj opremi. Prizemlje je predviđeno za turizam s TIC-om i poduzetničkim centrom. Drugi kat je rezerviran za strojarstvo, treći za elektrotehniku i računarstvo, a potkrovlje će imati dvorane za potrebe Veleučilišta, prezentirala je projekt dožupanica uz zaključak da će u školskoj godini 2023/24. sve škole krenuti u rad u jednoj smjeni te imati nove motivirajuće prostore. 

Na Oružani koja je poklon od države zahvalio se i gradonačelnik Damir Mandić te je rekao da će ovakav centar kompetencije imati i nemjerljivu vrijednost za grad Karlovac i partnere u projektu. 

– Nama je dodana vrijednost ovog projekta tiha patnja Zvijezda. Ako je mala dizalica kod Edisona simbolika da je moguće, na ovom objektu će veća dizalica možda doprinjeti da se i privatne vlasnike kuća u Zvijezdi motivira da naprave novi korak. Vraćanje u funkciju kulturne baštine čini jedan, još ne možemo procijeniti koliko vrijedan projekt, rekao je Mandić.

Ponovio je da je provedena javna nabava za uređenje Zvijezde te da će po prvim signalima gotovo sigurno biti u tijeku radovi na Oružani ali i na gradnji komunalne infrastrukture. 

Državna tajnica Spomenka Đurić podsjetila je na prijašnje faze realizacije ovog projekta te rekla da i ova nova nosi izazove, ali da će u usporedbi s prijašnjim to biti slatka briga.

– Za razvoj svakog posla najključniji su ljudi, ulaganje u ljude koji znaju i imaju viziju. Ovdje je sve napravljeno da se stavi u funkciju kulturna baština u karlovačkoj jezgri ali i da se sve to realizira ulagajući u ljude i stvarajući preduvjete da svi imaju obrazovanje kakvo žele, rekla je državna tajnica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest