PRAŠNJAVO LJETO U KARLOVCU

S Rakovca krenula obnova vrelovoda Gradske toplane – počinje i kopanje u Grabriku i Novom centru kroz europski projekt vrijedan 134 milijuna kuna

- Jasno je da će ovo otežati svakodnevni život u prometnom smislu, tu nemamo puno izbora, osuđeni smo na strpljenje, rekao je gradonačelnik Mandić.

Dugoočekivani projekt obnove vrelovoda karlovačke Gradske toplane danas je konačno krenuo u realizaciju. Prvi iskopi na trasi danas su otvoreni na Rakovcu, u karlovačkoj gradskoj četvrti gdje je posljednjih godina upravo bilo najviše problema s pucanjem starih i dotrajalih cijevi. 

Po riječima direktora Gradske toplana Hrvoja Klobučara, na ovoj lokaciji završava rakovački kraj vrelovoda, a osim kopanja na Rakovcu istovremeno je krenula priprema radova u Ulici Bartola Kašića i kod zgrade Suda u Meštrovićevoj.

– Dočekali smo i ovaj dan, radi se o ITU projektu teškom 134 milijuna kuna, od čega je 108 milijuna, odnosno preko 80 posto bespovratno iz Europe, rekao je Klobučar. 

Kaže da je najvažniji dio sustava grijanja, prizvodnja i obnovljivi izvori su nešto što će se mijenjati,  a Karlovac se trenutno se grije na plin. 

– Promijenit će 3/4 cijelog vrelovoda koji je baza i bez njega ništa ne ide. Radovi obuhvaćaju 74 posto trase, 15,7 kilometara trase i 31 kilometar cijevi. Obnovit će se i postrojenje za distribuciju otkuda voda kreće iz toplane, kao i 185 podstanica. Sve će biti automatizirane, pa ćemo u Gradskoj toplani imati 24-satni nadzor grijanja, pa uz kvalitetnije nadziranje i mogućnost puno bržeg reagiranja u slučaju problema, rekao je direktor Klobučar. 

Veliki projekt rekonstrukcije vrelovoda je bio i preduvjet za korištenje obnovljivih izvora energije, a da se nije išlo u tom smjeru novac za obnovu ne bi ni došao. Karlovac računa na grijanje iz geotermalnih izvora koje bi, ako sve bude po planu moglo zaživjeti u okvirno idućih pet godina. 

– Projekt traje do kraja 2023. godine i kopat će se od kasnog proljeća do kraja ljeta ove i sljedeće godine. Ono  što ćemo dobiti je bitno pouzdaniji vrelovod i smanjeni gubici s 15 na ispod 8 posto. Uz uravnoteženje mreže Karlovčani će dobiti i mogućnost noćnog grijanja, naravno tko želi. Radovi će na nam malo otežati život, bit će gužve oko prometa i parkinga. Doprinjet ćemo da sve prođe što bezbolnije uz komunikaciju s Gradom i građanima. Dohvatljivi smo za sve probleme i sve će se odmah nastojati rješavati, rekao je Klobučar.

Kolateralna žrtva radova bit će određeni broj stabala. Gradska tvrtka Zelenilo je na terenu snimila situaciju i detektirala koja će stabla trebati ukloniti. Po riječima voditeljice Gordane Purgar, cilj je spasiti što već broj stabala i zaštiti ih. 

– Ono što će biti uklonjeno, kompletno će biti zamijenjeno, a možda će se još i veći broj novih zasaditi u blizini trase, kazala je Purgar. Mnoga od stabala su tijekom desetljeća sadili sami građani ili su samonikla, a neke je sadilo i Zelenilo. Uz angažman Zelenila, puno posla imat će gradski odjel za promet. Pročelnik Dario Greb rekao je da je napravljen prometni elaborat, podijeljen je u fazama kako radovi budu napredovali pa će i iz Grada promptno davati rješenja koja se tiču mikrolokacija i koridora kako za aute tako i pješake. 

– Komunikacija je intenzivna, razrađujemo alternativne pravce, a vodit će se posebno briga o parkiralištima, rekao je Greb. Jedna od mikrolokacija na kojoj će se raditi je i gradska tržnica. Tamo će se, navodi Greb, jedan red drvenih kućica morati izmjestiti na mjesec dana krajem srpnja, pa će se nakon radova vratiti na istu lokaciju. 

– Svjesni smo da je obnova vrelovoda nešto što je došlo u zadnji trenutak i mogu izraziti zadovoljstvo s ekipom iz Toplane i gradske uprave koji su doprinjeli da se sve dozvole i imovinsko-pravni odnosi odrade kako treba. Jasno je da je ova obnova preduvjet da dođemo do toga da se grad grije obnovljivim izvorima energije – geotermom, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, a građane pozvao na strpljenje.

– Jasno je da će ovo otežati svakodnevni život u prometnom smislu, tu nemamo puno izbora, osuđeni smo na strpljenje. Jako je važno da Toplana proaktivno komunicira sve radove i sve što će se raditi i što slijedi i građane informiraju na vrijeme, rekao je Mandić te najavio komunikaciju i putem zborova građana. U petak maloj dvorani ŠSD Mladost imat će građani Rakovca, s početkom u 17 sati, a u OŠ Grabrik bit će za stanovnike Grabrika i Luščića u 19.30.

– Mi smo proteklih godina kao neko naše opredjeljenje rekli da će EU novac promijeniti lice grada. Sad imamo rekonstrukciju vrelovoda, gradi se aglomeracija i bez toga ne možemo razmišljati o budućnosti. S ITU pričom trenutno u Karlovcu imamo ulaganja od oko 500 milijuna kuna, od kojih je velik dio europski novac, zaključio je gradonačelnik.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest