POSLJEDNJI POZDRAV

Komemoriran i ispraćen Ivan Levačić – najuspješniji hrvatski biciklist. U tri navrata proglašavan je najboljim sportašem Karlovca

Grad Karlovac

Najveći uspjeh ostvario je 1961. u etapnom natjecanju najboljih amatera svijeta u utrci Tour de l' Avenir kada je osvojio pet mjesto nakon prijeđenih 2.200 kilometara.

Na rimokatoličkom groblju Dubovac u Karlovcu je ispraćen najbolji hrvatski biciklist svih vremena Ivan Levačić, a prethodno je komemoriran u Velikoj vijećnici Grada Karlovca prilikom čega su o njemu govorili predsjednik Karlovačke sportske zajednice Željko Šančić, predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

U knjigu žalosti upisao se među ostalima i predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić. Šančić je izrazio vjeru “da je na nebeskim stazama puno manje prepreka nego što ih je bilo na zemljskim”, Feitl je kazao da su ploči posvećenoj Levačiću u aleji sportskih velikana na Jarunu za stoji kako se ovaj prestao natjecati 1963. godine jer od biciklizma nije mogao živjeti, a radio je kao mehaničar u “Kordunu”, da bi potom kupio kamion i radio bio prijevoznik, dok se dodatno bavio pčelarstvom i povrtlarstvom.

Feitl je podsjetio da je Levačić 1975. godine bio proglašen najboljim biciklistom Jugoslavije. Cik je pak rekao da su mještani Levačićeva rodnog Virja “ponosni što je iz njihove sredine potekao tako uspješan, vrijedan i pošten čovjek”. Levačić je bio počasni građanin te općine.

Mandić je primijetio da se igrom slučaja komemoracija Levačiću događa u Velikoj vijećnici istoga dana kada će kasnije biti održana prezentacija studije razvoja biciklističke infrastrukture u Karlovcu.

Levačić je rođen 25. kolovoza 1931. Kao šesnaestogodišnjak je počeo voziti rabljeni bicikl marke “Puch” kojega je kupio od prve zarade i s tim biciklom se utrkivao do 1956. godine. Nakon toga je postao član BK “Podravec”. Uspješno je potom nastupao i za “Dinamo” iz Zagreba i “Torpedo” iz Koprivnice, a od 1959. do 1963. je član BK “Karlovac” i kraće vrijeme BK “Metalac”.

Na Olimpijskim igrama je bio u skupini vozača s ostvarenim rezultatom od 13. do 33. mjesta. Najveći uspjeh ostvario je 1961. u etapnom natjecanju najboljih amatera svijeta u utrci Tour de l’ Avenir kada je osvojio pet mjesto nakon prijeđenih 2.200 kilometara.

Iste godine postaje prvak Hrvatske, pobjeđuje na međunarodnoj utrci “Kroz Jugoslaviju” i proglašava ga se najboljim biciklistom Jugoslavije. Nastupao je na svjetskim prvenstvima u Danskoj 1956., Belgiji 1957., Francuskoj 1958. i Švicarskoj 1961. U tri navrata je proglašavan najboljim sportašem Karlovca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest