NEIZOSTAVNA DESTINACIJA

Lika – bogatstvo prirode i dom tri nacionalna parka

foto Shutterstock

U Lici se nalaze tri nacionalna parka - Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Paklenica, no uz njih, Lika u svojim njedrima skriva i park prirode Velebit te rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi.

Lika je povijesno-georgafska regija smještena na jugozapadu Hrvatske, a pokriva djelove Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Na 5 283 km² živi samo 50 000 stanovnika, no unatoč tome, Lika je neizostavna destinacija za turiste iz Hrvatske i cijelog svijeta.

U Lici se nalaze tri nacionalna parka – Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Paklenica, no uz njih, Lika u svojim njedrima skriva i park prirode Velebit te rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi. Nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica zajedno sa Hajdučkim i Rožanskim kukovima nalaze se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom Bukove šume Karpata i drugih područja Europe.

NP Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit, dio je najduže planine u Hrvatskoj – Velebita, kojeg kraii krški raj flore i faune sa mnoštvom botaničkih i šumskih rezervata u kojima možete pronaći endemičnu hrvatsku sibireju. Nacionalni park pun je prekrasnih vidika i gustih šuma, te u sklopu parka možete posjetiti Lukinu jamu, najdublju jamu u Hrvatskoj sa 1431 m dubine, ujedno i devetu najdublju na svijetu. Za planinare ovdje je i poznata Premužićeva staza sa svojih 57 km od Zavižana preko Alana, sve do Oštarijskih vrata.

NP Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera je najveći i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj – proglašen je nacionalnim parkom već davne 1949. godine.Park se sastoji od 16 prirodnih jezera povezanih nepreglednim rječicama i potocima, a Plitvice su blistavi primjer prekrasnih sedrenih barijere nastalih taloženjem kalcita kroz desetke tisuća godina. U parku se nalazi i izvor Korane, a s vremenom su napravljena i još dva umjetna jezera. Imena prirodnih jezera su Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget, Kozjak, Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. U parku se nalazi i mnoštvo špilja i jama dostupnih posjetiteljima, a u Mračnoj i Rodića-špilji nađeni su i ostaci kostiju špiljskog medvjeda, vrste izumrle prije 24 000 godina.

NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica drugi je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Proteže se obroncima Južnog Velebita, sve do Starigrada, koji je odličan izbor za smjestiti se u luksuznim vilama ako si želite uzeti vremena za razgledati Paklenicu. U NP Paklenica istražite dva kanjona – Veliku Paklenicu dugu 14 km i široku do 800 m, i Malu Paklenicu dugu 12 km i široku do 500 m. Uz poučne staze, špilju Manita peć i Zadar trail magic – planinarske rute koje se protežu na preko 200 km presjecajući cijeli Velebit, Paklenica je česti izbor ljubitelja penjanja i adrenalina sa najpoznatijim penjalištem Anića kuk koji ima 350 m penjačkih dionica.

Uz prekrasne nacionalne parkove smještene u Lici, obavezno posjetite i park prirode Velebit, najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj, rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, raj za planinare, alpiniste i speleologe, ali ne zaboravite i navratiti u Kuterevo. Ovo Velebitsko utočište za mlade medvjede koji su ostali bez majki zbog krivolova ili nesretnim slučajem omogućuje vam da tokom proljeća, ljeta i jeseni pobliže upoznate medvjede i njihove navike. Ovdje se možete okušati i u volontiranju – Kuterevo prima volontere iz cijeloga svijeta. Utočište za medvjede Kuterevo postoji od 2002. godine,a pokrenula ga je Velebitska udruga Kuterevo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest